Rôzne Správy

Vzácna návšteva v Bratislave: KRÁĽOVSKÝ pár sa prejde centrom, ELEKTRIČKY zmenia trasy

Holandský kráľ Viliam Alexander s kráľovnou Maximou prídu do hlavného mesta. Program majú mimoriadne pestrý, okrem iného si pozrú recykláciu plechoviek, prejdú sa mestom a navštívia Tepláreň.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva v Bratislave: KRÁĽOVSKÝ pár sa prejde centrom, ELEKTRIČKY zmenia trasy
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok privítala na Slovensku holandského kráľa Viliama Alexandra s kráľovnou Maximou. Ich oficiálna návšteva Slovenska potrvá do štvrtka (9. 3.). Okrem Bratislavy navštívi kráľovský pár aj Poprad, Liptovský Mikuláš a Tatranský národný park.

Aj prechádzka centrom Bratislavy

Program návštevy sa začal v utorok predpoludním tradičným oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Pokračuje spoločným stretnutím kráľa Viliama Alexandra s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Popoludní si kráľovský pár uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne a prejde sa historickým centrom hlavného mesta v sprievode primátora Matúša Valla. Spolu s prezidentkou SR si pripomenú aj pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce.

Prvý deň návštevy vyvrcholí štátnou večerou podávanou prezidentkou SR na počesť holandského kráľovského páru v Slovenskej filharmónii.

Električky budú odklonené

Program kráľovského páru zmení aj trasy električiek v centre.

Električky číslo 1 a 4 budú odklonené od 17:00 hod. do konca dennej premávky.

Linka 1 bude z Hlavnej stanice premávať po Obchodnej a ďalej cez Kapucínsku, tunel a nábrežie na Šafárikovo námestie. Odtiaľ späť po svojej riadnej trase na Hlavnú stanicu. Neobslúži zastávky Centrum (v smere na Nám. Ľ. Štúra), Jesenského a Nám. Ľ. Štúra. Informoval o tom IDS BK na svojom webe.

Linka 4 bude v smere do Dúbravky premávať zo Špitálskej cez Nám. SNP, Kapucínsku a tunel na nábrežie. V uvedenom smere neobslúži zastávky Jesenského, Nám. Ľ. Štúra, Most SNP a Chatam Sófer. V smere z Dúbravky na Zlaté piesky, resp. Stn. Nové Mesto bude premávať bez zmeny trasy.

Pozrú si aj zálohovanie plechoviek

Program druhého dňa sa začne diskusiou o rovnoprávnosti dievčat a žien so študentmi stredných a vysokých škôl. Prezidentka SR spolu s holandským kráľom tiež otvorí slovensko-holandské podnikateľské fórum „Future Is Now“. Neskôr bude nasledovať prezentácia slovenského zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek.

Návšteva Teplárne

Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima vyjadria aj solidaritu s LGBTI+ komunitou návštevou kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici, kde sa stretnú s rodinnými príslušníkmi a priateľmi obetí vlaňajšieho teroristického ú­toku.

Na pozvanie holandského kráľovského páru sa v stredu večer uskutoční slávnostný koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle.

Naprieč Slovenskom

Vo štvrtok sa vzácna návšteva presunie do Popradu a Spišskej Soboty. Program bude pokračovať diskusiou o občianskom vzdelávaní a modelovou hodinou na tému boja proti dezinformáciám na základnej škole v Liptovskom Mikuláši.

Posledným bodom trojdňovej návštevy Slovenska bude návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámi s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM