Samospráva

Kraj NAVÝŠIL kapacity niektorých materských a základných škôl: Podarilo sa to vďaka eurofondom

Bratislavský samosprávny kraj navýšil kapacity v niektorých materských a základných školách vďaka finančným prostriedkom z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Kraj NAVÝŠIL kapacity niektorých materských a základných škôl: Podarilo sa to vďaka eurofondom
10
Galéria

V základných školách v kraji vzniklo nových 214 kmeňových tried. Ku koncu minulého roka v kraji zrealizovali 29 projektov materských škôl. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„V Bruseli sme v roku 2021 vybojovali financie na zvýšenie kapacít základných škôl. Celkovo sme získali 63 miliónov eur, z ktorých sme podporili 26 projektov. Všetky sú hotové a vďaka tomu vzniklo nových 214 kmeňových tried. Rovnako sme úspešne otvorili aj tému dodatočnej podpory materských škôl, na ktoré bolo alokovaných 35 miliónov eur. Ku koncu minulého roku sa v kraji zrealizovalo 29 projektov materských škôl,“ vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Nadstavba materskej školy

Jedným z projektov je rozšírenie kapacít materskej školy v Novej Dedinke jej nadstavbou.

„Vytvorilo sa tak 48 nových miest, čím vznikli dve triedy. Celková kapacita je aktuálne 194 detí. Súčasne sa rozšírila aj kapacita jedálne, upravil sa okolitý areál škôlky, ale pribudlo aj nové materiálno-technické vybavenie,“ uviedla Forman.

Desať nových tried

Priblížila, že okrem materskej školy získala obec aj nové kapacity v základnej škole. Spolu získala na vybudovanie chýbajúcich kapacít vzdelávacích zariadení päť miliónov eur.

Nové miesta vznikli aj v základnej škole v Bernolákove. „Dostavaním prístavby budovy školy vzniklo 250 nových miest pre desať tried,“ dodala Forman.

Podľa analýz v kraji ešte donedávna chýbalo 360 kmeňových tried v základných školách a asi 2 500 v materských školách. Je to spôsobené najmä tým, že do obcí a miest v BSK ročne pribudne až 8 000 obyvateľov. Tým sa zvyšuje tlak na infraštruktúru a služby, čo najviac cítiť v chýbajúcich kapacitách materských a základných škôl.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Nová Dedinka a Bernolákovo majú nové miesta pre škôlkarov a školákov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM