Správy

KONTROVERZNÁ výstava ľudských tiel v hľadáčiku hygienikov: Organizátori dostanú POKUTU

RÚVZ uloží organizátorovi výstavy ľudských tiel pokutu za porušenie zákona.

Ilustračný obrázok k článku KONTROVERZNÁ výstava ľudských tiel v hľadáčiku hygienikov: Organizátori dostanú POKUTU
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Regionálni hygienici uložia organizátorovi výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave pokutu za porušenie zákona o pohrebníctve. Jej výška sa môže v závislosti od viacerých faktorov vyšplhať od 20-tisíc na 50-tisíc eur. Pre TASR to potvrdili z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktorý na výstave vykonal dozor.

Čo odhalili?

„Odborní pracovníci tunajšieho úradu vykonali dozor v zmysle zákona o pohrebníctve, v rámci ktorého identifikovali porušenie zákona v časti, ktorá sa týka vystavovania ľudských pozostatkov,“ priblížila hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Kritika výstavy

Na základe toho začal RÚVZ Bratislava správne konanie vo veci uloženia pokuty.

„Účastník konania sa dopustil správneho deliktu na úseku pohrebníctva, za čo RÚVZ v zmysle zákona o pohrebníctve uloží pokutu vo výške od 20-tisíc eur do 50-tisíc eur, pričom pri určovaní pokuty sa prihliada na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania,“ priblížila hovorkyňa. Dodala, že správne konanie ešte nie je ukončené.

Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v Bratislave začala 13. októbra. Viaceré organizácie aj hnutie KDH ju kritizujú, pretože je podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom, a žiadajú kompetentných o riešenie situácie. Organizátor túto kritiku odmietol. Výstavu považuje za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško, kritizuje najmä fakt, že je dostupná aj pre neplnoletých.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/World Source News 24/7
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM