Nina Táborská Samospráva

Kontrolór hlavného mesta sa nemení. Mestskí poslanci rozhodli, že ním ostáva Peter Šinály

Mestským kontrolórom v Bratislave ostáva Peter Šinály. Z celkovo šiestich kandidátov ho na dnešnom mestskom zastupiteľstve zvolili v tajnej voľbe bratislavskí poslanci. Zároveň mu určili mesačný plat vo výške 2386 eur.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolór hlavného mesta sa nemení. Mestskí poslanci rozhodli, že ním ostáva Peter Šinály
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Kontrolóra sa podarilo zvoliť až v druhom kole volieb, pretože v prvom ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov poslancov. Do druhého kola postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom získaných hlasov. V ďalšej voľbe sa tak rozhodovalo medzi Danielom Chudinom a súčasným kontrolórom Petrom Šinálym. Z celkovo 41 platných hlasov získal Chudina 17 a Šinály 24 hlasov poslancov.

Šinály je mestským kontrolórom od roku 2009. Od začiatku júna mu začne plynúť ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Pri predstavovaní všetkých kandidátov poslancov povedal, že sa mu po odbornej stránke podarilo povzniesť úlohu mestského kontrolóra.

V hlavnom meste je podľa neho stále čo riešiť, a to v oblasti financií, zrýchlenia príjmov z nájmov i daní. „Tu by som chcel upriamiť svoju kontrolnú činnosť intenzívnejšie. Naším spoločným cieľom bude to, aby sme zlepšili príjmovú stránku, urýchlili príjem peňazí a zamedzili vzniku ďalších pohľadávok,“ konštatoval.

Okrem Šinályho a Chudinu bol medzi šiestimi kandidátmi aj Pavol Baxa, Boris Kotes, Vladimír Mráz a Milan Slezák. O pozíciu kontrolóra však prejavilo záujem celkovo desať kandidátov, niektorí však nesplnili formálne požiadavky a boli komisiou vyradení.

Podľa zákona o obecnom zriadení mestské zastupiteľstvo volí mestského kontrolóra na šesť rokov. Kvalifikačným predpokladom na funkciu hlavného kontrolóra je ukončené minimálne úplné stredné vzdelanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM