Rôzne Správy

Koniec čiernej stavby: Nelegálnu prístavbu na Palisádach majú odstrániť

Stavebný úrad na odstránenie stavby určuje lehotu šesť mesiacov. Starosta Starého Mesta R. Števčík však očakáva, že odstránenie potrvá dlhšie.

Ilustračný obrázok k článku Koniec čiernej stavby: Nelegálnu prístavbu na Palisádach majú odstrániť
Zdroj: Buď slušný človek

Nelegálnu prístavbu a nadstavbu bytového domu na Palisádach 5 v Bratislave majú odstrániť. Starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík 9. októbra podpísal rozhodnutie stavebného úradu, ktoré odstránenie prístavby nariaďuje. Stavebníkom na to určuje lehotu šesť mesiacov. Starosta nepredpokladá, že budú spolupracovať, preto očakáva, že odstránenie potrvá dlhšie.

S úradom nekomunikujú

„Keď stavebný úrad pred vyše rokom zistil, že na Palisádach sa stavia bez povolenia, urobil všetky kroky pre to, aby stavbu zastavil,“ uviedol Števčík. Vlastníci stavby od augusta minulého roka po výzvach opakovane nereagovali, nepreberali poštu a stavali ďalej. Podľa Števčíka bolo ohľadom odstránenia nariadené konanie, na ktoré neprišli, neospravedlnili sa a nekomunikujú so stavebným úradom. Podľa listu vlastníctva ide o dvoch mužov menom Róbert Kužlík, zrejme otca a syna, priblížil Števčík.

Podali trestné oznámenie

„Žiaľ, stavebný zákon na Slovensku neumožňuje stavebným úradom efektívne zasiahnuť, nemáme ani stavebnú políciu,“ doplnil. Preto sa mestská časť obrátila na štátnu políciu a podala trestné oznámenie. „Čierne stavby sú problémom už 30 rokov a nielen v Bratislave. Žiaľ, niektorí stavebníci nerešpektujú zákon a aj bez povolenia začnú stavať. Aj nelegálnu presklenú terasu na korze stavebník odstránil až po dvoch rokoch pod hrozbou exekúcie,“ uviedol Števčík.

Myslí si, že aj v tomto prípade bude stavebný úrad úspešný, pretože stavba je v rozpore s platným územným plánom zóny. Mohla by byť povolená, ak by si stavebník vybavil zmenu územného plánu zóny na mestskom zastupiteľstve, to je však podľa starostu málo pravdepodobné. Nevie povedať, či v bytovom dome momentálne bývajú ľudia.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM