Samospráva

Koniec čachrom v zastupiteľstve? Po pokuse o nočný predaj majetku menia rokovací poriadok

Bratislavskí poslanci zrejme prídu o možnosť v poslednom bode rokovania zastupiteľstva, v bode Rôzne, navrhnúť na schvaľovanie čokoľvek. Po ich pokuse, keď vlani v septembri chceli predať mestský majetok v nočných hodinách, by sa tak malo podobným postupom zabrániť.

Ilustračný obrázok k článku Koniec čachrom v zastupiteľstve? Po pokuse o nočný predaj majetku menia rokovací poriadok
Zdroj: Dnes24.sk

Zmena rokovacieho poriadku, ktorá sa poslancom na stôl dostane tento mesiac, by mala zaručiť, že v bode Rôzne sa už nebudú môcť objaviť materiály, ktoré boli buď na začiatku zastupiteľstva vyradené, alebo ich už raz poslanci na tom istom rokovaní neschválili.

„Stáva sa, že niektoré materiály sú stiahnuté z rokovania predkladateľom, čiže na tom konkrétnom zastupiteľstve by sa už prerokovávať nemali. Rovnako, ak pri hlasovaní materiál neprešiel, na rovnakom zastupiteľstve by sa už nemal objaviť,“ vysvetľoval poslanec Vladislav Hečko (NOVA). Ak materiál nebol dvakrát po sebe na rokovaní mestského parlamentu schválený, môže byť podľa nových pravidiel predložený až po troch mesiacoch alebo vtedy, ak o jeho zaradení rozhodne zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou hlasov prítomných poslancov.

Vlani v septembri malo zastupiteľstvo schvaľovať predaj za vyše 2,5 milióna eur, spoločnosť Twin City kupovala od hlavného mesta pozemky a budovy v okolí autobusovej stanice na Mlynských Nivách. Nehnuteľnosti majú byť súčasťou projektu výstavby polyfunkčného centra Twin City, v rámci ktorého sa má vybudovať aj nová autobusová stanica. Materiál však na začiatku dvojdňového rokovania primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) stiahol. Na jeho konci ho však poslanci mali na stole druhýkrát, zaradili si ho v bode Rôzne. Medzičasom, od stredy (25. 9.) do štvrtka (26. 9.), totiž investor zmiernil kúpne podmienky. Niektorí poslanci v rýchlom nočnom schvaľovaní videli iné záujmy.

Do rokovacieho poriadku bratislavského zastupiteľstva by mali pribudnúť aj ďalšie zmeny. Mestskí poslanci dnes rokujú o každej petícii, ktorá presiahne počet 3000 podpisov, alebo ak petíciu s menším počtom podpisov podporí najmenej päť poslancov. Po novom by sa rokovaniam o petíciách vždy určil v programe mestského zastupiteľstva presný čas, aby signatári nemuseli čakať, kým príde ich bod programu na rad.

Platný rokovací poriadok dnes tiež neupravuje dobu, po ktorú je možné sa prihlásiť faktickou poznámkou. Po novom by mal mať poslanec možnosť sa s touto poznámkou prihlásiť do doby ukončenia diskusného príspevku, na ktorý chce reagovať, a to do času, pokiaľ predsedajúci ukončí možnosť prihlásiť sa s faktickými poznámkami. Počas tajného hlasovania budú podľa nových pravidiel tiež môcť poslanci nielen dávať hlas svojmu kandidátovi, ale aj vyjadriť nevôľu alebo sa zdržať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM