Roland Kyška Samospráva

Komentár: Vrahom nie je záhradník, zabijakom je naše mesto

Je to taká hra - my platíme dane a štát či samospráva sa tvária, že nám za to pomáhajú. Tento systém funguje, kým daňový poplatník nezistí, že štát ho vlastne okráda, nedajbože pomaly zabíja. Ako napríklad podnikatelia zo Štúrovej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Vrahom nie je záhradník, zabijakom je naše mesto
Zdroj: Dnes24.sk

Pred necelým mesiacom dodýchala Karmina, obyčajná vývarovňa, ktorá sa za dlhé desaťročia stala symbolom nášho mesta. Nad držkovou a čapovaným pivom “na stojáka” sa tam stretli univerzitný docent i robotník v monterkách. Vernosť jej zachoval aj Ivan Gašparovič, ktorý tam chodieval aj v časoch svojho pontifikátu.

Osudnou sa jej stala rekonštrukcia Štúrovej ulice, po ktorej už bezmála rok nejazdia ani električky ani iná doprava. Karmina navyše nie je jediná. Niekoľko prevádzok z jej susedstva už dodýchalo, iné sa zmietajú v predsmrteľných kŕčoch.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Iste, kvôli zlepšeniu života v meste, a tým električka do Petržalky bezpochyby bude, je potrebné niečo obetovať. Možno aj menší diskomfort, dočasnú stratu tržieb, veď ono sa to napokon otočí a nová “elina” dovezie nových zákazníkov.

Hovorte to ale niekomu, kto sa z okna pozerá na púšť či spúšť ohradenú zátarasami, ktoré majú naznačiť, že za nimi ide o stavbu. Hovorte to niekomu, kto už aj zabudol, ako vyzerá robotník, pretože žiadneho pred svojou prevádzkou dávno nevidel.

Hlavné mesto sa už vôbec nehanbí hrať postavu masového vraha, ktorý na počkanie efektívne likviduje svojich daňových poplatníkov. Už ani nesimuluje, že mu ide o ich blaho. Pritom kompetentných na magistráte by hanba mala fackovať s takou intenzitou, že by sa im líca červenali ako sovietska vlajka.

Primátor na čele smutného sprievodu svojej suity by mal každý deň najprv naklusať na držkovú do Karminy, potom na kávu do Štúra a každý piatok si v Académii kúpiť aspoň niečo z regálu s červenou knižnicou. Keby sa niekto v tej budove ešte hanbiť vedel…

Prečítajte si tiež: Bratislava prichádza o svoju veľkú ikonu. Legendárna vývarovňa Karmina dnes varila naposledy

Rekonštrukcia Štúrovej ulice
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM