Tomáš Stupavský Rôzne

Knižnica v Novom Meste začala ako prvá v kraji informovať čitateľov cez sms-ky

Stalo sa vám, že ste niekedy zabudli vrátiť požičanú knihu načas a následne vám začali naskakovať penále? V mestskej časti Nové Mesto prišli s novinkou ako tomu predísť. Ak prekročíte výpožičnú dobu alebo sa pre vás uvoľní kniha, na ktorú čakáte, upozorní vás na to sms-ka.

Ilustračný obrázok k článku Knižnica v Novom Meste začala ako prvá v kraji informovať čitateľov cez sms-ky
Zdroj: TASR

Sms správy budú chodiť každému, kto v knižnici na seba nechá kontakt. „Knižnica Bratislava – Nové Mesto spúšťa projekt upozornení prostredníctvom sms správ, ako prvá verejná knižnica v Bratislavskom kraji,“ povedal starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý.

Nová služba bude zadarmo. Ak bude mať čitateľ záujem o konkrétnu knihu, ktorá je práve požičaná, zarezervuje si ju priamo v knižnici prostredníctvom svojej čitateľskej karty.

„V okamihu, keď sa knižný titul vráti, bude prvému čitateľovi v poradí, ktorý má na danú knihu rezerváciu, automaticky odoslaná sms správa o tom, že titul je pripravený a môže si ho prísť vyzdvihnúť na konkrétne pracovisko knižnice,“ priblížila riaditeľka novomestskej knižnice Jana Vozníková.

Avšak čitatelia musia dávať pozor aj na to, ako dlho už majú konkrétnu knihu požičanú. Ak prekročia výpožičnú dobu, upozorní ich sms-ka. V prípade detí budú správy chodiť zákonnému zástupcovi.

Upozornenia aj mailom

Knižnica týmto spôsobom ušetrí poplatky za poštovné. „Cena sms cez systém je pre nás symbolická. Doterajšie poplatky za prekročenie výpožičnej doby nám nepokrývali náklady na poštovné pri písomnom zasielaní upomienok,“ dodáva riaditeľka Jana Vozníková.

Funkciu zasielania sms notifikácií umožnila nová verzia knižnično-informačného systému. Ďalším krokom k postupnej modernizácii bude zasielanie upozornení aj prostredníctvom mailovej komunikácie.

Knižnica Bratislava – Nové Mesto pokračuje v elektronizácii svojich služieb a v priebehu marca bude na centrálny server napojená aj posledná pobočka na Jeséniovej ulici. Čitateľom bude k dispozícii aj nová webová stránky knižnice, na ktorej budú môcť sledovať svoje čitateľské kontá.

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM