Tomáš Stupavský Rôzne

Klub slovenských spisovateľov sa má zmeniť na nočný klub, taký je zámer nájomcu

Spoločnosť Arthur DS, ktorá je nájomcom priestorov Klubu slovenských spisovateľov, potvrdila, že plánuje v týchto priestoroch prevádzku nočného klubu.

Ilustračný obrázok k článku Klub slovenských spisovateľov sa má zmeniť na nočný klub, taký je zámer nájomcu
Zdroj: TASR

Vzhľadom na nevyhnutnosť technickej úpravy základnej infraštruktúry budovy, ktorá sa nachádza v podzemí, je podľa spoločnosti jedine prevádzka Night clubu v tejto chvíli zmysluplná.

Spolok slovenských spisovateľov (SSS) však v stredu 29. júla vyzval ministra kultúry Mareka Maďariča, aby zaradil Klub slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok vrátane jeho interiéru. Dôvodom bol práve zámer zriadiť v týchto priestoroch nočný klub.

Spolok spisovateľov Slovenska odmieta investovať

„Momentálne sme v rokovaní s niekoľkými možnými prevádzkovateľmi, a preto ku konečnej podobe ARTHUR Night Club-u sa nevyjadrujeme. Budova však má svoju ekonomiku a každý možný príjem je pre nás nevyhnutný,“ vysvetlil konateľ ARTHUR DS Erik Mikurčík.

Spoločnosť ARTHUR DS podľa jeho slov niekoľkokrát ponúkla SSS na užívanie aj priestory Klubu spisovateľov, tak isto ako aj priestory na predajňu Knihy. K dohode však neprišlo. „Do budovy z obdobia socializmu sa od jej výstavby takmer nič neinvestovalo. Spolok spisovateľov Slovenska ako spoluvlastník budovy však odmieta akúkoľvek investíciu do jej opravy,“ dodal Mikurčík.

Spolok je 50-percentným spoluvlastníkom budovy, v ktorej klub sídli. Signatári vyzvali firmu, aby so spolkom bezodkladne rokovala o ďalšej prevádzke Klubu slovenských spisovateľov. „Naša spoločnosť má záujem budovu kompletne zrekonštruovať, ale pre tento cieľ je nevyhnutná súčinnosť SSS, na ktorú trpezlivo vyčkávame už od začiatku tohto roku,“ reagoval konateľ Arthur DS.

Výzva ministrovi

„Nočný striptízový klub považujeme za poburujúci zámer znehodnocujúci genia loci Klubu slovenských spisovateľov. O to väčšmi, že uvedený zámer nemá žiadnu oporu ani v zmluve o prenájme, na ktorú sa Arthur DS odvoláva ako na platnú, napriek tomu, že zmluva je predmetom súdnej žaloby vo veci jej neplatnosti,“ informoval v stredu SSS.

Slovenskí spisovatelia pritom nájomcu vyzvali, aby nezmenil účel využívania klubu spisovateľov a zachoval jeho fungovanie.

Výzvu ministrovi kultúry možno podporiť na stránke Spolku slovenských spisovateľov a Literárneho týždenníka. Podpísali sa pod ňu napríklad básnik Štefan Moravčík, bývalý predseda Spolku slovenských spisovateľov Jaroslav Rezník, šéfredaktor Literárneho týždenníka Štefan Cifra, šéfredaktor Kultúry Teodor Križka či poslanec Národnej rady SR Jozef Mikloško.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM