Aktualizované ts Rôzne

Keď kefka doslúži, nemusí skončiť v odpade. Môže sa z nej stať dúhový kôš na recyklovaný odpad

Čo robíte so zubnými kefkami, ktoré už doslúžili? Hádžete ich do koša? Nerobte to! Dajte im šancu na nové využitie. Poradíme, ako na to.

Ilustračný obrázok k článku Keď kefka doslúži, nemusí skončiť v odpade. Môže sa z nej stať dúhový kôš na recyklovaný odpad
5
Galéria
Zdroj: Curaprox FB

Zubná kefka je každodennou súčasťou každého, komu záleží na zdravom chrupe a ďasnách. Pomáha nám zbavovať sa nepríjemného povlaku a zvyškov potravy zo zubov. Keď doslúži, zvyčajne skončí v smetnom koši. Odteraz už ale nemusí!

Nevyhadzujte!

Kefku by sme mali za novú vymieňať každé tri mesiace. Štvorčlenná rodina tak vyprodukuje ročne 16 vyradených zubných kefiek, ktoré končia na skládkach alebo v spaľovni odpadu. Čo keby ste kefky nevyhodili a dali im šancu na nové využitie? Tak, ako sa doteraz starali o poriadok vo vašich ústach, môžu sa aj naďalej starať o poriadok v triedach základných škôl.

Známa švajčiarska značka produktov ústnej hygieny Curaprox vymyslela projekt Kolokefka. Ide o to, aby použité kefky nekončili na skládke alebo v spaľovni odpadu, ale aby dostali nové využitie. „Naše kefky sú z plastu, ktorý sa ťažko, ale predsa len dá zrecyklovať. Kým sa nám podarí zmeniť dizajn kefky na čo najekologickejšiu, chceme, aby naše kefky nekončili na skládke ani v spaľovniach. Naopak, radi by sme ich premenili na niečo zmysluplné,“ vysvetľuje výrobca kefiek.

Kefky, ktoré by za „normálnych“ okolností skončili v smetnom koši, dokáže výrobca zmeniť na krásne koše na triedený odpad a v rámci projektu Eko Alarm ich darovať 200 rôznym školám roztrúsených po celom Slovensku. „Ide o štátne a súkromné materské, základné a stredné školy rôznej veľkosti – od 1 300 žiakov vo veľkých mestách až po malé školy s 25 žiakmi,“ priblížila pre Bratislava24.sk Michaela Koklesová zo spoločnosti CURADEN Slovakia s. r. o.

Ako na to?

Prineste svoje použité zubné kefky do Curaprox Smile Shopu, kde im v kefkovničke sami odseknete hlavičku (ktorá je zatiaľ nerecyklovateľná). Za každú prinesenú kefku dostanete zľavu 5 centov na nákup novej. Pri kefkách iných značiek dostanete zľavu maximálne za 10 kusov. Tie však nekončia ako materiál v košoch, ale spoločnosť ich riadne zrecykluje.

Zapojením sa do zbierky použitých zubných kefiek prispejete k zlepšeniu zdravia našej Zeme a zároveň ušetríte. To sa oplatí, nie?

Zoznam Smile Shopov, kde môžete odovzdať staré zubné kefky, nájdete TU.

„Momentálne sa nám vyrábajú formy na 12 litrové koše na triedený odpad. Celý projekt naostro odštartuje v januári 2018, keď začneme umiestňovať koše do škôl a zahájime ročný edukačný program, v rámci ktorého bude štvorica neziskových organizácii školiť deti o odpadoch, možnostiach recyklácie a predchádzaní odpadu. Ide o odborníkov z neziskových organizácii INCIEN, Živica, Priatelia Zeme a Ekopolis,“ dodala Koklesová.

Druhý život pre kefky
5
Galéria
Zdroj: Curaprox FB
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM