Správy

Keď je jazda zážitok: Do bratislavských ulíc vyrazila vianočná električka, VIDEO

Električka je akousi pojazdnou galériou, keďže o jej podobu sa postarali profesionálni dizajnéri. Fungovať bude ako klasická MHD.

Ilustračný obrázok k článku Keď je jazda zážitok: Do bratislavských ulíc vyrazila vianočná električka, VIDEO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vypravil v nedeľu popoludní do ulíc hlavného mesta vianočnú električku. Prvýkrát jej dizajn nenavrhol samotný dopravca, ale oslovil umelcov a dizajnérov, a tak sa z nej stane pojazdná galéria. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Kde bude premávať?

Na rozdiel od minulých rokov, keď vo vianočnej električke napríklad hrali hudobníci, bude tentoraz električka súčasťou riadnej premávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) a bude jazdiť na trase linky 1 z Hlavnej stanice po Námestie Ľudovíta Štúra. Cez týždeň v poobedňajších hodinách a cez víkend takmer počas celého dňa.

„Kto sa vianočnou električkou bude chcieť previezť, bude si musieť zakúpiť cestovný lístok tak ako na každú inú jazdu bratislavskou MHD,“ priblížila Melcerová.

Z dielne dizajnérov

Tento rok si vianočnú električku mohla verejnosť pozrieť prvýkrát v nedeľu popoludní na vyzdobenej zastávke SND pri historickej budove Slovenského národného divadla.

DPB oslovil slovenského sklárskeho dizajnéra a vedúceho ateliéru Sklo Patrika Illa. Ten každoročne organizuje výstavu vianočných ozdôb, kde umelci stvárnia svoju predstavu vianočnej ozdoby. „Vďaka tomu sa z tohtoročnej vianočnej električky stane pojazdná galéria, v ktorej okrem vianočnej atmosféry môžu cestujúci obdivovať návrhy vianočných ozdôb od slovenských umelcov a dizajnérov,“ uviedla Melcerová.

Z vonkajšej strany vianočnú električku skrášľuje polep s motívom od Illa. Dopravca chce takto podporiť kultúru, ktorá pre koronakrízu trpí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM