MAK Rôzne

Kde to skladujete? Slováci majú doma ešte stále odložených cez 2 miliardy!

Ak by sme zostávajúce slovenské bankovky poukladali za sebou, dosiahli by dĺžku 2507 kilometrov, čo je 1,5-násobok dĺžky hranice Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Kde to skladujete? Slováci majú doma ešte stále odložených cez 2 miliardy!
Zdroj: TASR

Ku koncu novembra tohto roku bolo v obehu ešte stále 18,7 miliónov kusov slovenských bankoviek v celkovej hodnote 2,14 miliárd slovenských korún, teda asi 70,9 milióna eur. Z toho najviac, asi 10 miliónov kusov, tvoria dvadsaťkorunové bankovky. Vyplýva to z údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Na jedného obyvateľa Slovenska tak pripadá 3,4 kusa slovenských bankoviek v hodnote 391,60 slovenských korún. „Ak by sme zostávajúce slovenské bankovky poukladali za sebou, dosiahli by dĺžku 2507 kilometrov, čo je 1,5-násobok dĺžky hranice Slovenska. Celková plocha bankoviek je 170 920 štvorcových metrov, čo je veľkosť približne 16 futbalových ihrísk,“ vyčíslila NBS.

Slovenské bankovky sa z obehu či z domácností postupne vracajú. Za prvých 11 mesiacov tohto roka ich obyvatelia vrátili 44-tisíc v hodnote 25 miliónov slovenských korún. „Bankovky slovenských korún sa dajú vrátiť buď osobne v NBS alebo jej expozitúrach, alebo je možné ich do NBS poslať aj poštou, výmenou za eurá. Národná banka už mince slovenskej koruny nevymieňa,“ upozornila NBS.

Najmenej vydrží päťdesiatka

Pokiaľ ide o eurobankovky, nové sú trvácnejšie ako tie zo staršej série. Najdlhšie bez opotrebovania vydrží dvadsaťeurová bankovka, v priemere asi 2,63 roka. Najmenej päťdesiateurovka, a to približne 2,11 roka. V tesnom závese za ňou je päťeurovka, ktorá vydrží 2,12 roka.

Neplatí to však pre vyššie nominálne hodnoty, akými sú stoeurová, dvestoeurová a päťstoeurová bankovka, ktoré sa aktívne nepodieľajú na hotovostnom peňažnom obehu a slúžia skôr ako uchovávateľ hodnôt. Preto sa na spracovanie do NBS nevracajú tak často.

Bankovky z druhej série „Európa“ vydržia dlhšie ako tie z prvej, pretože sú špeciálne lakované. Prvá séria sa opotrebovala výrazne skôr. Priemerná životnosť päťeurovej bankovky bola len 14,5 mesiaca a desaťeurovej bankovky 15,6 mesiaca, teda čosi viac ako rok. Náklady na tlač novej série sú teda výrazne nižšie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM