Rôzne

Kde majú Slováci najdrahšiu strechu nad hlavou? Rozdiely priemerných cien bývania sú výrazné

Zhoršené podmienky vykazuje Banskobystrický a opäť Trenčiansky kraj.

Ilustračný obrázok k článku Kde majú Slováci najdrahšiu strechu nad hlavou? Rozdiely priemerných cien bývania sú výrazné
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Priemerná cena bývania medzi štvrťrokmi rástla v Trenčianskom (4,7 %), Žilinskom (1,1 %) a Prešovskom (3,8 %) kraji. V ostatných krajoch klesala, najvýraznejšie v Košickom, a to o –1,4 %.

Medziročne vzrástla najviac v Trenčianskom kraji, ide takmer o 19 %. V Košickom kraji naďalej vidieť medziročný pokles, konkrétne –1 %. Vyplýva to zo štatistík, ktoré v utorok zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Drahší východ

V absolútnom vyjadrení je podľa analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) aj naďalej priemerná cena bývania najvyššia v Bratislavskom kraji, 2132 eur na štvorcový meter (m2), pričom oproti predchádzajúcemu štvrťroku klesla o 16 eur/m2.

V rámci detailnejšej štruktúry je možné pozorovať najväčší medziročný rast priemernej ceny bytov v Prešovskom kraji (21,1 %), predovšetkým v okresoch Bardejov, Kežmarok a Snina.

Medziročný rast priemernej ceny domov bol opäť najvýraznejší v Žilinskom kraji, k čomu tentoraz prispeli najmä okresy Dolný Kubín a Námestovo.

Vo štvrtom štvrťroku 2019 sa podľa analytikov celková dostupnosť bývania vzhľadom na historický vývoj vo väčšine slovenských krajov zlepšila. Jedinými výnimkami sú Trenčiansky a Prešovský kraj, v oboch prípadoch však ide len o marginálne posuny smerom nahor.

Dostupnosť bývania v bytoch

„Stagnácia rastu priemerných cien medzi štvrťrokmi na celonárodnej úrovni sa teda prejavila na dostupnosti bývania v krajoch podľa očakávaní,“ skonštatovali analytici v komentári.

Podobné výsledky zaznamenali aj pri pohľade na dostupnosť bývania v bytoch. „Zhoršené podmienky vykazuje Banskobystrický a opäť Trenčiansky kraj. V ostatných krajoch sa dostupnosť bývania v bytoch zlepšila, a to aj napriek tomu, že na štvrťročnej báze ceny mierne rástli,“ priblížili analytici.

Ako doplnili, Prešovský kraj je na tom naďalej najhoršie z pohľadu dostupnosti bývania v bytoch. V poslednom kvartáli však priemerné mzdy rástli rýchlejšie než ceny bytov, čo viedlo k miernemu zlepšeniu indexu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM