Alexandra Húsková Rôzne

Každý tvor je schopný odovzdať ďalej to, čo dostane a tak naše psy odovzdávajú lásku a priateľstvo svojim novým majiteľom

Svetový deň vodiacich psov je za dverami. Zisťovali sme, aké rasy sa používajú na výcvik, čo všetko sa psík musí naučiť a aj na vzťah cvičiteľov k svojim zverencom. Prinášame vám rozhovor s Jarmilou Virágovou, riaditeľkou Výcvikovej školy pre vodiacich psov z Únie nevidiacich a slabozrakých.

Ilustračný obrázok k článku Každý tvor je schopný odovzdať ďalej to, čo dostane a tak naše psy odovzdávajú lásku a priateľstvo svojim novým majiteľom
Zdroj: Dnes24.sk

Ktoré plemená sú najvhodnejšie na výcvik pre povolanie vodiaceho psa?

Rasy, ktoré sú vo svete vodiacich psov dominantou sú Labradorský retriever, Zlatý retriever a krížence prvej generácie týchto dvoch rás. Cielene sa chová aj Nemecký ovčiak pre tieto účely tak, aby neprejavoval známky agresivity pri ochrane teritória alebo svojho majiteľa. Ostatné plemená sa vyskytujú zriedka, skôr ako výnimky a v tejto skupine je najpočetnejšie zastúpené plemeno kráľovský pudel. Plemeno Labradorský retriever má ako vodiaci pes 70% zastúpenie vo svete. Neznamená to ale, že pes akéhokoľvek iného plemena sa nemôže stať vodiacim psom. Pravdepodobnosť úspechu je však oproti vyššie uvedeným rasám niekoľkonásobne nižšia.

Psíkovia sú vyberaní zo špeciálneho chovu?

Áno, psíky sú vyberané zo špeciálneho, alebo po našom „účelového chovu“ pre vodiace psy. Takto označované chovy sa zameriavajú na neustále zlepšovanie konkrétnych vlastností psa, ktoré sú potrebné na vodenie zrakovo ťažko postihnutých ľudí.

Kedy sa môže začať s výcvikom? Koľko šteniatok z vrhu sú priemerne vhodnými adeptmi na výcvik?

Šteniatka a mladé psy do jedného roku sa učia komunikovať s ľuďmi, učia sa pravidlám spolužitia s človekom, učia sa vykonať svoju potrebu na pokyn a na krátkom vodidle, aby mal neskôr majiteľ so zrakovým postihnutím možnosť po svojom psíkovi upratať. Učia sa jednoduché a základné povely ako podať spadnuté, alebo hodené predmety, zostať na vymedzenom mieste, neťahať na vodidle a podobne. Podľa súčasných štatistik je úspešnosť minimálne 60%, čo znamená, že z 10 šteniatok bude 6 vodiacich psov.

Čo sa deje so psíkmi, ktorí sa ukážu počas výcviku ako nevhodní kandidáti?

Psíky, ktoré nie sú vhodné na výcvik pre vodiace psy pre vysoký temperament, nevhodné vlastnosti, alebo nejaký zdravotný problém, sú ponúknuté do rodín verejnosti cez našu webovú stránku, alebo sú ponúknuté ľuďom z databázy záujemcov o vyradené psíky, do ktorej je možné sa kedykoľvek prihlásiť a vyjadriť svoje požiadavky a preferencie.

Ako dlho výcvik trvá a čo musí pes absolvovať, kým je zaradený do služby?

Výcvik trvá 6 až 8 mesiacov a jeho dĺžka závisí od mentálnej úrovne mladého psa, jeho zrelosti, jeho ochoty učiť sa a spolupracovať, ale aj od úrovne stresu a jeho schopnosti regenerácie po strese. Vodiaci pes musí zvládnuť zhruba 38 povelov. Záverom výcviku je oficiálna skúška, kde musí pes vykonať všetky úkony potrebné pre bezpečný pohyb zrakovo postihnutej osoby.

V akom prostredí by mal psík vyrastať ?

Budúce vodiace psy vyrastajú výhradne v priestoroch, kde sa zdržiavajú ľudia, teda v bytoch alebo domoch a nesmú byť umiestnené vonku, alebo mimo priestoru obývaného aj členmi domácnosti. Okrem iných vecí sa budúci vodiaci pes učí postupne zostávať doma aj sám a nesmie byť hlučný ani poškodzovať akékoľvek zariadenie.

Ktoré povahové črty, resp. vlastnosti a temperament sú potrebné ?

Vodiaci psi sa účelovo chovajú práve preto, aby sa dosiahol čo najlepší povahový potenciál psa a taktiež vhodný temperament. Z najviac preferovaných vlastností spomeniem iba niektoré ako: vysoká „kontaktnosť“ (zjednodušene veľmi silný vzťah k človeku), ochota učiť sa a pracovať, akceptácia človeka ako vodcu, dobrá regeneračná schopnosť ( pri zvýšenej úrovni stresu čo najskôr dosiahnuť hladinu pokoja), určitá miera empatie a podobne.

Je potrebné si uvedomiť, že zrakovo postihnutí ľudia nemajú zrakovú kontrolu nad svojim okolím a teda ani nad svojím psom a musia sa vo veľa veciach spoľahnúť na jeho správnu reakciu.

Temperament vodiaceho psa musí byť mierny, aby človek so zrakovým postihnutím vedel uspokojiť jeho potreby vzhľadom na pohyb a pes tak netrpel výrazným nedostatkom pohybu. Taktiež musí byť ľahko ovládateľný.

Aká je hodnota vodiaceho psa po absolvovaní výcviku?

Hodnota psa a náklady na jedného vodiaceho psa sú 19.300 eur pri prevádzkovaní účelového chovu a kompletnom programe výchovy, výcviku a tyflokynologického servisu. Pre zaujímavosť uvediem dve čísla. Najnižšia uvedená cena za vodiaceho psa v rámci medzinárodnej federácie škôl pre výcvik vodiacich psov je 7.200 eur (bez účelového chovu) a najvyššia 62.000 amerických dolárov. Priemerom je suma 28.000 eur.

Naša organizácia spolufinancuje každého odovzdaného vodiaceho psa prostredníctvom darov od našich sponzorov, programu virtuálnej adopcie na našom webe, zbierok a asignácie 2%.

Vodiaci pes pracuje s majiteľom niekoľko rokov. Aká je maximálna doba služby?

Vodiaci pes má veľmi náročnú úlohu a je potrebné tento fakt zohľadniť pri dĺžke výkonu služby. Zo zákona má túto úlohu plniť 7 rokov, čo je podľa mňa skutočné maximum pre plnohodnotný výkon vodiaceho psa.

Koľko vodiacich psíkov ste už vyškolili? Určite sa viacerí pýtajú, ako je to s emočnými väzbami medzi cvičiteľom a psíkom – predsa len cvičiteľ strávi so psíkom veľa času…

Naša organizácia odovzdala 118 psov. Emočné väzby medzi trénermi a psami máme všetci vyriešené. Milujeme našich psov, ako rodičia milujú svoje deti a keď od nás odchádzajú je to ako keď sa dieťa osamostatní, alebo vydá, robí kariéru…kto by tu bol smutný?

Tešíme sa z ich úspechov, tešíme sa so spoločných úspechov psíka a jeho nového majiteľa, navštevujeme ich a každý rok strávime všetci spoločne jeden krásny týždeň na pracovnom sústredení. A na záver, každý tvor je schopný odovzdať ďalej to, čo dostane a tak naše psy odovzdávajú lásku a priateľstvo svojim novým majiteľom, pretože tieto atribúty dostali od nás.

Ďakujeme

Galéria k článku : tu

Zdroj foto na titulke : Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy http://www.vodiacipes.sk

Vodiaci pes
4
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM