Rôzne

Každý môže pomôcť vidieť svet lepšie

Centrá včasnej intervencie v Bratislava, Žiline a v Prešove v priebehu októbra 2015 – apríla 2016 realizovali za podpory Nadácie pre deti Slovenska v grantovom programe Hodina deťom a za podpory Nadácie SOCIA projekt s názvom „Pomôžte nám vidieť svet lepšie“.

Ilustračný obrázok k článku Každý môže pomôcť vidieť svet lepšie
Zdroj: Dnes24.sk

Narodenie dieťaťa s postihnutím predstavuje pre rodinu náročnú životnú situáciu, ktorá výrazne ovplyvňuje možnosti a ďalšie smerovanie rodiny ako celku. Rodina sa v takejto situácii ocitá na pomedzí medzi túžbami, otázkami, vlastnými potrebami a reálnymi možnosťami, ktoré sa usiluje zladiť a dať im význam.

Základom možnosti identifikovať potreby u samotného dieťaťa je schopnosť rodičov porozumieť potrebám, možnostiam a limitom vlastného dieťaťa. Základom vzájomného porozumenia je predovšetkým intenzívna komunikácia medzi rodičom a dieťaťom. Porucha zraku výrazne limituje možnosti dieťaťa prijímať informácie z okolitého prostredia. Včasná intervencia predstavuje sociálnu službu, prostredníctvom multidiscipli­nárneho tímu odborníkov s jednotným prístupom k danej problematike.

Centrá včasnej intervencie ako neziskové organizácie poskytujú komplexnú starostlivosť rodinám a deťom so zdravotným znevýhodnením vo veku 0–7 rokov a usilujú sa rodinám poskytnúť potrebnú podporu.

Jednou z možností podpory rodiny dieťaťa so zdravotným postihnutím raného veku je posilnenie kompetencií samotných rodičov v oblasti podpory vývinu dieťaťa.

Projekt bol primárne určený pre 15 detí s viacnásobným zdravotným postihnutím a poruchou zraku raného veku a ich rodičov a súčasne dobrovoľníkov z radov študentov Univerzity Komenského, Pedagogickej fakulty, študijného odboru Liečebná pedagogika.

Čítajte aj: Rodinná arteterapia: aj keď sme každý iný, vždy môžeme robiť niečo spolu

Ciele projektu

  • zvýšiť povedomie rodičov, komunity a odborníkov o dôležitosti zraku vo vývine dieťaťa, možnostiach jeho stimulácie a rozvoji rodičovských kompetencií v danej oblasti.
  • podporiť rodiny, ktoré majú dieťa s poruchou zraku, poskytnúť im poradenstvo, vytvoriť vhodné stimulačné pomôcky rešpektujúce špeciálne potreby konkrétneho dieťaťa a zapožičať ich rodine na dobu potrebnú pre ich dieťa.
  • posilniť kompetencie rodičov tak, aby boli schopní čo najlepšie podporovať vývin dieťaťa, vedieť vyberať a vytvárať vhodné pomôcky, hračky a stimulačný materiál pre svoje dieťa.
  • vytvoriť pomôcky na stimuláciu zraku dieťaťa, fotoknihu pomôcok a tiež špecializovanú požičovňu zrakových pomôcok, ktoré sú bezplatne dostupné deťom s viacnásobným postihnutím v kombinácii s poruchou zraku a ich rodičom.

Čítajte aj: CVI: Podpora motorického vývinu detí raného veku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM