Rôzne

Karloveská radiála mešká: Prvú etapu prác asi nedokončia ani do 31. októbra

Hlavnou príčinou meškania prác boli doteraz podľa samosprávy inžinierske siete, ktoré sa našli v inej hĺbke, než sa počítalo.

Ilustračný obrázok k článku Karloveská radiála mešká: Prvú etapu prác asi nedokončia ani do 31. októbra
19
Galéria
Zdroj: TASR

Práce na rekonštrukcii električkovej trate v Karlovej Vsi meškajú. Hrozí, že prvá etapa modernizácie trate od Molecovej po obratisko v Karlovej Vsi nestihne byť dokončená ani v predĺženom termíne do konca októbra.

Státisícové sankcie

Mesto Bratislava avizuje, že pristúpi k státisícovým sankciám voči zhotoviteľovi prác, ak od 1. novembra nebudú spustené električky po obratisko v Karlovej Vsi. Zároveň už však pripúšťa, že to stavebník zrejme nestihne. Zástupcovia mesta o tom informovali na utorkovej verejnej debate v bratislavskej Dúbravke.

Hlavnou príčinou meškania prác boli doteraz podľa samosprávy inžinierske siete, ktoré sa našli v inej hĺbke, než sa počítalo. O zdržaní prác vedelo mesto už počas leta, prijalo opatrenia a avizovalo, že prvá etapa prác nepotrvá do konca septembra, ale až do konca októbra.

V utorok zástupcovia samosprávy uviedli, že doterajšie predĺženie prác bolo z objektívnych dôvodov a akceptuje termín ich dokončenia do konca októbra. Od novembra chce už však Bratislava pristúpiť k sankciám, ak nebudú električky spustené po obratisko v Karlovej Vsi.

Termíny nedodržali

„Zhotoviteľ to 1. novembra asi nestihne. Aktuálny odhad spustenia električky po obratisko je 18. novembra,“ povedal hlavný projektový manažér stavby Marek Jašíček. Ako podotkol, aj keby bola trať v modernizovanom úsek prvej etapy hotová, musí sa čakať na to, kým nebudú hotové nástupištia. Problém vidí v slabšej koordinácii prác. „Zhotoviteľ to zrejme podcenil,“ povedal.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že bude trvať na tom a aj to už oznámil stavebníkovi, že po 31. októbri prídu sankcie a mesto si uplatní všetky možnosti na to, aby dalo pocítiť, že termíny neboli dodržané.

„Nemôžeme už ustupovať. Ustúpili sme v tom, že bol problém so sieťami. Bratislava sa musí v jednom momente zachovať ako súkromná firma,“ povedal.

Mesto však deklaruje, že naďalej platí termín dokončenie prác v rámci druhej etapy modernizácie od obratiska Karlova Ves po Damborského do 20. decembra tohto roka. Od 21. decembra by mali začať električky premávať až na konečnú Pri kríži.

S prácami by sa malo následne pokračovať až začiatkom mája 2020. Modernizovať sa má najdlhší a najhlavnejší úsek trate od tunela po Molecovu. Práce tu majú trvať do jesene.

Práce na etapy

Dlhoočakávaná rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 22. júna. Potrvať má do septembra 2020 a je rozdelená na viacero etáp. Prvé dve etapy majú trvať do 20. decembra. Zhotoviteľom prác je konzorcium firiem DK Radiála. V dôsledku prác je na viacerých miestach Karlovej Vsi a Dúbravky obmedzená doprava vrátane výluky električiek.

Dúbravsko-Karloveská radiála
19
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM