Nina Táborská Správy

Karlova Ves zvyšuje miestne dane vo veľkom. V určitých prípadoch až na dvojnásobok

V Karlovej Vsi sa od roku 2016 zvýšia miestne dane. Viac peňazí zaplatia Karlovovešťania za psa i za vyhradené parkovacie miesta.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves zvyšuje miestne dane vo veľkom. V určitých prípadoch až na dvojnásobok
Zdroj: TASR

Mať psa vás vyjde na draho

O zvýšení rozhodli poslanci mestskej časti. Daň za psa sa podľa novelizovaného všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti zvyšuje o 40 percent. Ten, kto chová psa v byte zaplatí po novom 50 eur namiesto súčasných 33,20 eura. Daň za psa, ktorý má výcvik, je stanovená na 30 eur, namiesto terajších 19,90 eura. Za psa v rodinnom dome zaplatia jeho majitelia 15 eur, kým doteraz platili 3,30 eura.

Nové VZN takisto ruší oslobodenie od dane pre seniorov vo veku nad 62 rokov. Po novom budú mať iba 50-percentnú úľavu na poplatku, podmienkou však je, že dôchodok je jediným zdrojom príjmu.

Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová (bez politickej príslušnosti) ako predkladateľka návrhu vysvetlila zvýšenie vysokými nákladmi mestskej časti na likvidáciu psích exkrementov. „V roku 2014 sa na dani za psa vybralo cca 32.300 eur, pričom ročné náklady na vývoz košov na psie exkrementy sú približne 26-tisíc eur a v tejto sume nie je zahrnuté upratovanie po psoch,“ uviedla Čahojová. Pripomenula aj to, že sa daň za psa nemenila od roku 1995.

Dvojnásobok za parkovanie

Dvojnásobne sa zvyšuje poplatok za vyhradené parkovacie miesto, z doterajších 169,50 eura na 345,29 eura. Starostka Karlovej Vsi upozornila, že v tomto prípade sa nespoplatňuje parkovanie v mestskej časti, tak ako to prezentujú niektoré hlasy vo verejnej diskusii.

„My spoplatňujeme zabratie verejného priestoru, výsadu, ktorú niektorí majú,“ vysvetlila. Dodala, že aj keď ide o viac ako 100-percentný nárast, navrhovaná výška poplatku nie je na bratislavské pomery neprimeraná. „Naopak, stále je to oveľa nižšia suma ako napríklad v Ružinove či Petržalke, kde sa za vyhradené parkovacie miesto platí vyše 600 eur,“ uviedla Čahojová.

Zvyšovanie, zvyšovanie,…

V rámci dane za využívanie verejného priestoru sa zjednocuje tiež sadzba za využívanie verejných priestranstiev v podobe letných terás, lunaparkov a iných zábavných atrakcií na 0,50 eura za 1 meter štvorcový na jeden deň. V prípade reklamného zariadenia stanovila mestská časť denný poplatok na jedno euro za štvorcový meter.

Zvyšuje sa aj sadzba za nevýherné hracie automaty v podobe elektronických prístrojov na počítačové hry. Kým za tieto automaty, podobne ako za nevýherné automaty v podobe mechanických prístrojov (stolný futbal, biliard, bowling), sa platí v súčasnosti 332 eur za rok, po novom bude poplatok za elektronický prístroj dvojnásobný, 664 eur. Ako dôvod sa uvádza, že elektronické prístroje môžu potenciálne viesť k hráčskej závislosti.

Vicestarosta mestskej časti Branislav Záhradník (bez politickej príslušnosti) v diskusii skonštatoval, že mestská časť musí presvedčiť o tom, že zvýšený príjem z poplatkov využije afektívne a adresne v prospech verejných služieb a že sa tieto peniaze len tak „nestratia“ v bežnom rozpočte.

„Ak psy i autá určitým spôsobom zaťažujú verejný priestor, je dôležité, aby sme spoplatnenie tejto záťaže efektívne premietli do starostlivosti o verejný priestor, slúžiaci všetkým, aj tým, ktorí nemajú psa či nevyužívajú vyhradené parkovanie,“ vysvetlil.

Prečítajte si tiež: Karlova Ves diskutuje o parkovacej politike. Čo treba vyriešiť ako prvé?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM