Rôzne

K Roku zasväteného života sa uskutoční v Bratislave medzinárodná konferencia

Pri príležitosti Roka zasväteného života sa uskutoční 9. apríla o 9.30 h v aule Teologickej fakulty Trnavskej univerzity v Bratislave medzinárodná vedecká konferencia s názvom Zasvätený život – skutočnosť či mýtus?

Ilustračný obrázok k článku K Roku zasväteného života sa uskutoční v Bratislave medzinárodná konferencia
Zdroj: TASR

Medzi prednášajúcimi bude okrem iných aj apoštolský nuncius Mario Giordana, bratislavský arcibiskup – metropolita Stanislav Zvolenský i košický eparcha Milan Chautur. Podujatie sa uskutoční pod záštitou Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku, Konferencie vyšších predstavených ženských reholí na Slovensku a Konferencie biskupov Slovenska.

Rok zasväteného života 2015 vyhlásil pápež František. Sú s ním spojené viaceré akcie po celom Slovensku. Ako uviedla sestra Hermana Matláková, hovorkyňa a hlavná koordinátorka podujatí v SR,* „rok zasväteného života by mal priniesť väčšiu otvorenosť rehoľníkov voči ľuďom aj vo vzťahu k médiám. Pripravujeme aj Deň otvorených dverí všetkých kláštorov po celom Slovensku, v rámci ktorého si záujemcovia budú môcť na 24 hodín vyskúšať na vlastnej koži prácu rehoľníkov. Predovšetkým pôjde o to, aby sme priblížili našu činnosť, svedomitosť a tú prácu ľuďom, ktorú prinášame navyše. Deň otvorených dverí v kláštoroch bude 27. júna, brány sa otvoria v 446 komunitách na Slovensku.“*

V SR pôsobí 43 ženských a 30 mužských reholí. V ženských je okolo 2300 rehoľníčok a v mužských približne 800 rehoľníkov. Podľa aktuálnych štatistík ich počet z roka na rok klesá. Rehoľníci sú sústredení po celom území Slovenska, prevažne v Bratislave a Košiciach.

Každá rehoľa je svojím spôsobom špecifická, zameraná na určitú oblasť i komunitu.„Re­hoľníci sa venujú práci v sociálnych oblastiach, hospicoch, zdravotníctve, školstve, voľnočasových aktivitách, dá sa povedať, že sprevádzajú človeka od škôlky až po posledné chvíle života,“ priblížila sestra Hermana Matláková.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM