Lucia Lauková Rôzne

K liekom pristupujte s rozumom: Nesprávne rady z internetu vás môžu stáť zdravie

Asociácia na ochranu práv pacientov pripomína, aby sme sa zaujímali o lieky, ktoré užívame. Po rady by sme mali chodiť k lekárovi a nie do diskusného fóra.

Ilustračný obrázok k článku K liekom pristupujte s rozumom: Nesprávne rady z internetu vás môžu stáť zdravie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pacienti by sa mali zaujímať o lieky, ktoré berú. Pripomína to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) na webovej stránke projektu Lieky s rozumom. Projekt má podľa prezidentky AOPP Márie Lévyovej pomôcť pacientom k uvedomelému a rozumnému prístupu k užívaniu liekov.

Pozor na internetové rady

„Treba sa lekárov pýtať na ich názor a radiť sa s kvalifikovanými lekárnikmi. Tiež môžeme hľadať odpovede prostredníctvom overených internetových nástrojov, ktoré už dnes nájdeme v rámci elektronického zdravotníctva,“ uviedla AOPP na webovej stránke.

„V žiadnom prípade však nehľadajte rady na ľubovolných internetových stránkach či na diskusných fórach. Aj dobre mienená, no nesprávna rada vám môže priniesť zdravotné problémy,“ varuje AOPP.

Elektronické liekové knižky

Nástrojom elektronického zdravotníctva je aj elektronická lieková knižka, ktorá môže zamedziť duplicitné predpisovanie, ale aj predpisovanie liekov, ktoré môžu viesť k nežiaducim účinkom. „V čase elektronických systémov je práve toto cesta, ako zamedziť často zdravie ohrozujúcim chybám vyplývajúcich aj z toho, že pacient jednoducho nevie presne tlmočiť, aké lieky mu boli predpísané,“ hovorí Lévyová.

Lekár zapojený do elektronických liekových knižiek sa môže okrem vlastných vedomostí spoľahnúť aj na automatické upozornenia z týchto nástrojov. Rovnakú jednoduchú kontrolu svojich liekov si môžu spraviť aj poistenci niektorých poisťovní.

Foto: ilustračné

V boji proti chrípke môže pomôcť aj očkovanie. Viac sa dozviete vo videu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM