Nina Táborská Kultúra

Jedinečná výstava na Bratislavskom hrade: Odhaľte vďaka nej kultúru a život zaniknutých Etruskov

Význam, kultúru, civilizáciu a život dávno zaniknutého etruského ľudu na území dnešnej Perugie možno spoznať na výstave Etruskovia, ktorá je na Bratislavskom hrade. S talianskymi organizátormi ju pripravilo Historické múzeum Slovenského národného múzea.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava na Bratislavskom hrade: Odhaľte vďaka nej kultúru a život zaniknutých Etruskov
Zdroj: TASR

„Talianski partneri nás potešili takouto atraktívnou prezentáciou ich kultúry. Každý, kto sa zaujíma o starovekú históriu, sa poteší týmito exponátmi,“ povedal na dnešnom slávnostnom otvorení expozície minister kultúry SR Marek Maďarič.

Veľvyslanec Talianska v SR Roberto Martini vyzdvihol dobrú spoluprácu pri príprave výstavy, ktorá je počas predsedníctva Talianska v Rade Európskej únie. „Niektoré historické exponáty zachránili talianski karabinieri a vďaka tomu ich tu môžeme vidieť,“ pripomenul Martini.

„Pre Bratislavu je Perugia partnerským mestom najdlhšie, od roku 1962. Výstava je pre nás sviatok, pretože nemusíme cestovať za týmito vzácnymi pamiatkami,“ zdôvodnil primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik.

Špecifický typ výstavy

Podľa komisára výstavy Maria Pagana je to špecifický typ výstavy, pretože sa týka iba jedného z 12 etruských miest na území Talianska. Život tohto tajomného národa poznáme najmä z ich hrobiek. Etruskovia boli vyspelým národom, obchodovali s celým vtedajším antickým svetom.

Rozmach ich kultúry trval od polovice ôsmeho do druhého storočia pred Kristom. Od Etruskov prevzali Rimania veľkú časť kultúry i gladiátorské hry. Vzácnymi exponátmi sú travertínové sarkofágy s umeleckými reliéfnymi výjavmi zdobenými polychrómnymi farbami, niektoré sú pozlátené. Najstarším nálezom o existencii písma je abecedná tabuľka na dne čiernej keramiky.

„Je to etruské písmo skladajúce sa z 19 písmen, ktoré sa dodnes používa. Etruskovia boli mostom medzi viacerými civilizáciami. Je tu takmer sto najkrajších exponátov z našich zbierok a predstavujú etruské obdobie počas deviatich storočí. Príbeh sa končí v 40. roku pred naším letopočtom požiarom Perugie,“ spresnil Pagano.

Jedinečnosť expozície

Návštevníci výstavy uvidia amfory a iné keramické nádoby, rôzne používané predmety, plnú bronzovú výzbroj aj plastiky z rovnakého materiálu. Upúta aj rekonštrukcia dreveného voza a tkáčskeho stavu. Časťou expozície sú kamenné pohrebné urny.

„Tie sú špecifické, pretože Etruskovia z Perugie sa odlišujú od iných miest tým, že svojich mŕtvych pochovávali do travertínových urien. Tieto kamenné urny sú veľmi ťažké, vážia asi pol tony a bolo náročné ich tu exportovať aj inštalovať,“ uviedla Margaréta Musilová, slovenská kurátorka výstavy, ktorá potrvá do 29. marca 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM