ESL Správy Samospráva

Je to choré! Komentujú návrh na rušenie mestských častí niektorí starostovia

Rušenie mestských častí v Bratislave, obsiahnuté v podklade pre národný plán obnovy, nemá logiku. Myslia si bratislavskí starostovia.

Ilustračný obrázok k článku Je to choré! Komentujú návrh na rušenie mestských častí niektorí starostovia
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy kritizuje návrh vlády, ktorá chce rušiť mestské časti v Bratislave a v Košiciach. V súvislosti s konceptom oficiálne prezentovaného materiálu Moderné a úspešné Slovensko sa už obrátilo na Ministerstvo financií.

Choré

„Považujem za choré, že sa nejaký návrh pripravil od stola a nik to s nami neprerokoval,“ povedala pre Bratislava24 starostka Čunova Gabriela Ferenčáková. Starostka dodáva, že si vie predstaviť spájanie niektorých kompetencií, ako napríklad stavebné úrady, ale rušiť mestské časti je podľa nej nezmysel.

„Ideme ničiť niečo, čo má tradíciu, čo dobre funguje a necháme existovať obce, ktoré majú minimum obyvateľov? To má akú logiku?“ pýta sa Gabriela Ferenčáková.

Deficit demokracie

Podobne, ako starostka Čunova, na návrh reaguje celé Regionálne združenie mestských častí Bratislavy.

„Je pre nás absolútne nepochopiteľné, že materiál nepočíta s odstraňovaním problémov tam, kde sú najvypuklejšie – pri zlučovaní stoviek malých obcí a zároveň navrhuje zrušiť mestské časti, ktoré sú v niektorých prípadoch väčšie ako okresné, ba dokonca i krajské mestá a bez problémov dokážu plynulo vykonávať aj vysoko odborné funkcie preneseného výkonu štátnej správy, napríklad stavebné úrady,“ uvádza združenie.

Upozorňuje, že rušenie mestských častí by viedlo k demokratickému deficitu, ku vzdialeniu správy vecí verejných od občanov. „Vo väčšine prípadov by sa takýto návrh navyše stretol s veľkou nevôľou obyvateľov, keďže mnohé mestské časti pochádzajú zo samostatných obcí s niekoľko storočnou tradíciou a ich obyvatelia cítia silnú identitu a príslušnosť k danej mestskej časti,“ dodávajú starostovia.

Zdôrazňujú, že mestské časti sa nebránia diskusii o zefektívnení fungovania mesta, o úprave kompetencií medzi mestom a mestskými časťami, ani debate o znižovaní počtu poslancov. „Každá diskusia však musí byť vedená transparentne, musí byť súčasťou komplexnej reformy a nemôže byť len vytrhnutá z kontextu,“ uzatvárajú starostovia mestských častí Bratislavy.

Podľa rezortom financií predstaveného dokumentu Moderné a úspešné Slovensko, ktorý má byť podkladom pre národný plán obnovy, sa má k dátumu komunálnych volieb v novembri 2022 uskutočniť reforma miestnej územnej samosprávy. Jej podstatou je revízia kompetencií podľa veľkosti obce. V dvoch najväčších mestách má priniesť len jednu úroveň riadenia, teda zrušenie mestských častí Bratislavy a Košíc.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM