Alexandra Húsková Správy

Je Bratislava pripravená na predsedníctvo v EÚ? Čaká nás 180 podujatí a 22 zasadnutí Rady Európy

O prípravách Slovenska na predsedníctvo v Rade Európskej únie a úlohe Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja hovoril dnes podpredseda vlády Miroslav Lajčák s predsedom BSK Pavlom Frešom a primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

Ilustračný obrázok k článku Je Bratislava pripravená na predsedníctvo v EÚ? Čaká nás 180 podujatí a 22 zasadnutí Rady Európy
Zdroj: TASR

„Slovenské predsedníctvo v EÚ vnímame ako celospoločenskú záležitosť, do ktorej chceme aktívne zapojiť aj samosprávy. Bratislavu a Bratislavský samosprávny kraj pri tom považujeme za veľmi významných partnerov, keďže práve v hlavnom meste bude táto spolupráca najintenzívnej­šia,“ konštatoval minister Miroslav Lajčák.

Väčšina podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa okrem Bruselu bude z organizačných, logistických a finančných dôvodov konať práve v Bratislave. Pôjde približne o 22 neformálnych zasadnutí Rady EÚ a iných podujatí na ministerskej úrovni a cca 180 podujatí na expertnej a pracovnej úrovni.

„Bratislava bude v roku 2016 de facto hlavným mestom Európy. Bude dejiskom medzinárodných stretnutí na najvyššej úrovni a navštívi ju viac než 20 000 hostí. Je našou povinnosťou zabezpečiť, aby Bratislava zanechala u každého, kto sem príde, čo najlepší dojem ale aj to, aby naše predsedníctvo v Rade EÚ malo prínos pre Bratislavčanov. Pánovi ministrovi som predložil návrh spolupráce a oceňujem konštruktívny dialóg, ktorý sme mali,“ povedal po stretnutí primátor Ivo Nesrovnal.

„Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ je príležitosť, aby sa z nášho regiónu stalo skutočné centrum európskej politiky. Preto sme dnes pánovi ministrovi prezentovali náš zámer na budúci rok zorganizovať v Bratislave summit Európskeho výboru regiónov. Účasť vrcholných predstaviteľov Európskej komisie a Európskeho parlamentu, troch stoviek mojich politických kolegov z regiónov a novinárov z celej Európy nám navyše vytvorí priestor prezentovať hlavné mesto a náš kraj ako moderný región,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bude ako hlavný koordinátor predsedníckych príprav plne nápomocné v tom, aby Bratislava zvládla nápor, ktorý prinesie naše polročné manažovanie na čele EÚ, využila túto unikátnu príležitosť ukázať sa zahraničnej verejnosti a zároveň zabezpečiť, aby to prinieslo niečo dobré aj pre našich občanov,“ zdôraznil minister Miroslav Lajčák partnerom na oboch stretnutiach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM