Samospráva

Jarovce, Rusovce a Čunovo si požiadajú o dotácie na kultúrne podujatia. Stihnúť to musia do piatku

Jarovce, Rusovce a Čunovo budú chcieť využiť možnosť dostať dotáciu BSK určenú na kultúru a podajú si do 7. júla žiadosť. Potvrdili to starostovia spomenutých obcí.

Ilustračný obrázok k článku Jarovce, Rusovce a Čunovo si požiadajú o dotácie na kultúrne podujatia. Stihnúť to musia do piatku
Zdroj: Dnes24.sk

„My ako obec samotná nepodávame žiadosť," povedala starostka Mestskej časti Bratislava Čunovo Gabriela Ferenčáková. "Máme tu niekoľko občianskych združení, s ktorými úzko spolupracujeme a viem, že majú o to záujem“.

O Bratislavskej regionálnej dotačnej schéme na podporu kultúry v Čunove vedia, „len sme predpokladali, že žiadosti budeme môcť podávať až do 15. augusta tohto roka,“ dodala starostka. „Zvážime, na čo konkrétne požiadame od BSK peniaze. Kultúrnych podujatí pripravujeme v jeseni viacero,“ povedal starosta Rusoviec Dušan Antoš.

V Mestskej časti Bratislava Jarovce pôsobia viaceré kultúrne a umelecké spolky, napríklad Klub mladých Chorvátov, Chorvátsky kultúrny spolok, tanečný súbor Ljuljanka a chorus Cantilena. „Tie by mali mať záujem i nárok na finančnú podporu od BSK,“ povedal starosta Jaroviec Pavel Škodler. „Sadneme si na to spolu s nimi a s našimi poslancami a pokúsime sa to do piatka stihnúť zrealizovať."

Výzva BSK na podporu kultúry a umenia v bratislavskom regióne, ktorej podrobnosti sú zverejnené na webovej stránke BSK a v rámci ktorej má kraj prerozdeliť ešte v tomto roku 400.000 eur, je určená prioritne pre subjekty nezriaďovanej kultúry, teda pre „aktérov kultúrneho a umeleckého diania pôsobiacich nezávisle od zriaďovaných kultúrnych inštitúcií a mimo priamych rozpočtových väzieb na verejné rozpočty“, uvádza sa v nej.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša to však neznamená, že iní žiadatelia o dotáciu budú diskriminovaní. „Pre subjekty nezriaďovanej kultúry je určených 40 percent z týchto prostriedkov, takže pre ďalšie kvalitné umenie a kultúru zvýši ešte dosť peňazí. Nikoho nebudeme diskriminovať,“ povedal Frešo.

O dotácie v rámci výzvy, ktorá bola vypísaná 15. júla, možno požiadať ešte do piatka 7. augusta. Dotácie sa týkajú ôsmich oblastí aktivít, od prezentácie a ochrany kultúrneho dedičstva či podpory neprofesionálnej a ľudovej kultúry až po aktivity v jednotlivých umeleckých odvetviach a medziodborové umelecké aktivity.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM