Nina Táborská Kultúra

Jana Kirschner uviedla v Bratislave nový album. Moruša Čierna je silno ženská

Jana Kirschner v pondelok v Bratislave predstavila pokračovanie úspešného projektu Moruša! Jedna z našich najúspešnejších speváčok vydáva na slovenskom i českom trhu album Moruša: Čierna. Podľa speváčky a hudobníčky je Moruša: Čierna jej doteraz najodvážnejší album.

Ilustračný obrázok k článku Jana Kirschner uviedla v Bratislave nový album. Moruša Čierna je silno ženská
Zdroj: TASR

„Nie je čierna pre mňa, vôbec, je v niektorých momentoch melancholickejšia, nie je to tempový rýchly album, ale je veľmi intímna. Je to silný ženský album, povedala by som až nežný,“ povedala autorka historického projektu, do ktorého sa zapojili takmer dve desiatky muzikantov zo Slovenska, Česka a Veľkej Británie.

Podľa speváčky a hudobníčky je Moruša: Čierna jej doteraz najodvážnejší album. Intímna, hlboká, radostná, elektronická i akustická novinka obsahuje deväť skladieb. Fanúšikov, ktorí boli zvyknutí na pesničky ako Žienka domáca, V cudzom meste alebo Modrá, určite prekvapí.

„Je to výzva nielen pre mňa samotnú, ale aj pre ľudí, ale za tie roky sme už našli cestu. Na Slovensku je stále dosť ľudí, ktorí chcú počúvať takúto hudbu. A stále ich pribúda, ukázal to aj úspech Moruše Bielej, za veľmi krátku dobu bola platinová a k platinovému číslu sa blížime aj tou Čiernou,“ priznala Jana Kirschner.

Poslucháči s otvorenou mysľou

Na novom albume ponúka texty v podobe občas pomerne dlhých básní, na ktorých pracovala celé mesiace. Inokedy sa iba hrá s jednoduchými dobre znejúcimi slovíčkami.

Prvá časť Moruša: Biela vyšla minulý rok vo vydavateľstve Slnko records a stretla sa s obrovským úspechom nielen u fanúšikov, ale i hudobných kritikov.

„Som šťastná, že na Slovensku je poslucháč, ktorý má otvorenú myseľ. Myslela som si, že sme viac konzervatívni, ale ukazuje sa, že mladá generácia sú ľudia s otvorenými ušami aj očami, aj srdcom,“ poznamenala Jana na margo prijatia projektu.

Rešpekt aj v zahraničí

Prvý album, ktorý ovplyvnili tradičná ľudová hudba a folk, ale i rómska kultúra či súčasná moderná kompozícia, získal rešpekt aj v zahraničí. Kirschner v rozhovore potvrdila, že i nový album zaznamenal hneď po vydaní medzinárodný úspech.

O dve skladby z novinky prejavilo záujem nezávislé britské hudobné vydavateľstvo Doubledrop, ktoré zareagovalo na prvé dve skladby nového titulu – Idú a Muzika! Skladby vyjdú na špeciálnom vinylovom singli v niekoľkých krajinách sveta.

„Začať album speváčky, ktorá vyšla práve z popu dvoma skladbami, kde sa spieva iba jedno slovo, to je naozaj na pokraji drzosti (smiech). Som šťastná, že sa nám to vydavateľstvo ozvalo a dúfam, že aj slovenský poslucháč to ocení a prejde nám to, pretože hudba je pre mňa v prvom rade hra a proces kreativity, stále niekam niečo posúvať.“

Základ albumu Moruša: Čierna

Tvoria ho nahrávky, ktoré vznikli v januári 2013 v štúdiu SONO ako výsledok jednej session, z ktorej neskôr vyrástli obidva albumy spojené jedným motívom, svojskou poetikou a hudobným prejavom speváčky. Prechod z jedného do druhého je pozvoľný a pôsobí prirodzene.

Výraznú úlohu na druhom albume hrajú práca so zvukom, elektronika či syntetizátory. Objavujú sa tiež útržky konverzácií, vrstvenie hlasov či inak upravený zvuk, ktorý má dosiahnuť u poslucháča čo najväčšiu autenticitu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM