Samospráva

Ivo Nesrovnal: "Mestá sú nielen zdrojom, ale i riešením ekonomických, sociálnych a environmentálnych výziev"

Mestá sú nielen zdrojom, ale i riešením ekonomických, sociálnych a environmentálnych výziev. Túto myšlienku predniesol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na dnešnom stretnutí primátorov hlavných miest členských štátov Európskej únie (EÚ) vo Viedni.

Ilustračný obrázok k článku Ivo Nesrovnal: "Mestá sú nielen zdrojom, ale i riešením ekonomických, sociálnych a environmentálnych výziev"
Zdroj: TASR

Rokovanie primátorov európskych metropol s komisárkou pre regionálnu politiku EÚ Corinou Cretu malo za cieľ zintenzívniť diskusiu o posilnení úlohy miest v európskych politikách a zefektívniť dialóg medzi mestami a Európskou komisiou o vytvorení tzv. urbánnej agendy EÚ.

Bratislavský primátor vo vystúpení spomenul, že práve mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri naplnení cieľov Európa 2020 o inteli­gentnom, udržateľnom a inkluzívnom rozvoji. Vyzdvihol fakt, že mestá majú zodpovednosť vytvárať priaznivé podmienky na trhu práce, ktoré prispievajú k ozdraveniu ekonomiky.

„Musíme otvorene povedať, že na jednej strane čelíme kráteniu a obmedzeniam mestského rozpočtu, ale na druhej strane existujú silné nástroje regionálnej politiky EÚ, ktoré mestám umožňujú úspešne financovať strategické projekty,“ povedal Nesrovnal a poukázal aj na efekt týchto aktivít v Bratislave, kde sa vďaka Bruselu rozvíjajú nosné infraštruktúrne projekty.

Primátor Bratislavy zároveň ocenil proaktívny prístup novej Európskej komisie vo vzťahu k mestám smerujúci k zvyšovaniu finančnej podpory a vytváraniu nových investičných stimulov.

Primátori na dnešnom stretnutí prijali tzv. Viedenskú deklaráciu – Silný hlas v Európe, ktorá odzrkadľuje jednotný postoj k aktuálnym mestským výzvam, ale i vyzýva Európsku úniu k posilneniu urbánnej dimenzie v jej politikách.

Dnešná konferencia, organizovaná primátorom Viedne Michaelom Häuplom, je v poradí už štvrtým fórom primátorov hlavných miest za posledné tri roky. Do diskusie sa okrem eurokomisárky Cretu zapojili primátori Amsterdamu, Atén, Bukurešti, Ľubľany, Luxemburgu, Ríma, Sofie, Viedne, ako i námestníci primátorov ostatných hlavných miest európskej dvadsaťosmičky.

Prečítajte si tiež: Starostovia mestských častí Bratislavy žiadajú primátora zriadiť špeciálnu komisiu k mestskému odpadu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM