Nina Táborská Samospráva

Inšpektori verejného poriadku v Starom Meste: Kto sú a aké majú právomoci?

Už vás niekto v Starom meste upomenul, že cigaretový ohorok nepatrí na chodník, že na danom mieste nemôžete parkovať alebo vás upozornil na iný priestupok? V uliciach mestskej časti dohliada na udržiavanie poriadku rekordný počet inšpektorov

Ilustračný obrázok k článku Inšpektori verejného poriadku v Starom Meste: Kto sú a aké majú právomoci?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavské Staré Mesto má denne v uliciach niekoľkých inšpektorov verejného poriadku. Sú nimi zamestnanci miestneho úradu, ktorí podliehajú zákonu o verejnej správe.

Ich základnou povinnosťou je kontrolovať udržiavanie poriadku, čistoty a hygieny na uliciach a ďalších verejných priestranstvách na území mestskej časti. Medzi kompetencie inšpektorov patria samostatne kontrolovať, zisťovať zodpovednú osobu, vykonávať pohovory, ukladať písomné upozornenia s termínmi na odstránenie a taktiež môžu ukladať pokuty v blokovom konaní. Pokutovať môžu do výšky 33 eur.

„Momentálne ich máme 6, čo je na Slovensku rekord, avšak v ideálnom prípade by sme ich potrebovali 8, aby každý dohliadal na jednu zónu,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

K najčastejším priestupkom patrí nelegálne umiestňovanie reklamy, exteriérového sedenia a odhadzovanie cigaretových ohorkov. Inšpektori musia dokonale ovládať problematiku verejného poriadku a poznať lokality v Starom Meste.

„Nie sú orgánom, ktorý môže automaticky legitimovať,“ dodala Gubková. V prípade, že inšpektor zistí porušenie nariadení Starého Mesta, najprv ústne upozorní na zistené nedostatky. „Ak občan alebo firma nezareaguje, inšpektor vydá písomnú výzvu, ktorú doplní fotodokumentáciou. V správnom konaní môže miestny úrad uložiť fyzickej osobe pokutu do výšky 33 eur a právnickej osobne do výšky 3368 eur,“ informuje mestská časť.

Inšpektorov verejného poriadku môžete kontaktovať telefonicky alebo e-mailom, ktoré uverejňuje samospráva na svojom webe.

Čítajte tiež: Nepovolených vjazdov a stojacich áut v historickom centre Bratislavy ubudne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM