Rôzne

Informácie o trasách a cestovných poriadkoch MHD v Bratislave už aj na mapách Google

Cieľom zavedenia tejto funkcionality do máp spoločnosti Google je zjednodušenie cestovania v bratislavskej MHD a lepšia orientácia v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Informácie o trasách a cestovných poriadkoch MHD v Bratislave už aj na mapách Google
Zdroj: fony.sk

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Google spustili funkciu Verejná doprava už aj v Bratislave. Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta si odteraz môžu priamo vo svojom počítači alebo v mobile jednoducho a rýchlo vyhľadávať trasy verejnej dopravy, prezerať cestovné poriadky a nájsť najvhodnejšie spojenie.

Nová funkcia

Projekt je výsledkom niekoľkoročnej prípravy a spolupráce Dopravného podniku Bratislava a spoločnosti Google. Nová funkcia umožňuje jednoducho nájsť podrobné informácie o trasách verejnej dopravy, vyhľadať konkrétne zastávky, ako aj prehliadať cestovné poriadky. Doteraz bolo možné v Bratislave takto vyhľadávať trasy len pre vodičov automobilov a pre peších. Cieľom zavedenia tejto funkcionality do máp spoločnosti Google je zjednodušenie cestovania v bratislavskej MHD a lepšia orientácia v hlavnom meste.

„Podarilo sa nám spustiť túto službu verejnosti ešte v predvianočnom období a takýmto spôsobom sme venovali obyvateľom i návštevníkom Bratislavy symbolický darček,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a. s. Milan Urban a dodal, že tak ide o ďalší krok v procese modernizácie cestovania v metropole Slovenska.

Verejná doprava

Informácie sú dostupné priamo na Mapách Google, prostredníctvom webového rozhrania www.google.sk/transit alebo na mobilných zariadeniach s operačným systémom Android, iOS, BlackBerry či Windows Mobile s podporou aplikácie Mapy Google. Aj keď informácie o vyhľadávaní trás a zastávok verejnej dopravy v Bratislave nie sú dnes ešte úplne kompletné, v najbližšom období sa bude pracovať na odstránení nedostatkov a doplnení všetkých potrebných údajov.

Google spustil funkciu Verejná doprava v roku 2007. V súčasnosti je na Mapách Google zobrazených už viac ako 2,5 milióna zastávok verejnej dopravy spolu s cestovnými poriadkami. Ako prví na Slovensku využívali spomínanú službu obyvatelia a návštevníci Žiliny. Spustenie projektu je dôležitý krok pre zlepšenie lokálnych mapových služieb.

Mapy Google využívajú poskytnuté dáta na hľadanie optimálnej cesty. V porovnaní s klasickým vyhľadávačom spojenia je jedinečnosť tohto riešenia predovšetkým v previazanosti cestovných poriadkov s Mapami Google. To umožňuje vyhľadávanie spojenia z miesta A do miesta B za pomoci verejnej dopravy. Pri samotnom vyhľadávaní stačí zadať názvy ulíc alebo na mape označiť počiatočný a cieľový bod. Vyhľadávanie spojenia funguje vo všetkých mestách na rovnakom princípe, čo zjednodušuje používanie funkcie aj turistom.

Bratislava24.sk informovala Adriana Volfová, hovorkyňa PDB Bratislava.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM