Kultúra Správy

Ideu tolerancie a antifašizmu bude šíriť festival Povstanie pokračuje

Viacdňový festival, zameraný proti prejavom fašizmu, xenofóbie a nenávisti prinesie koncerty, prednášky, projekcie filmov či prednes literatúry.

Ilustračný obrázok k článku Ideu tolerancie a antifašizmu bude šíriť festival Povstanie pokračuje
Zdroj: FB Povstanie pokračuje

Bratislava je oddnes dejiskom antifašistického festivalu Povstanie pokračuje. Viacdňový festival (25. 8 – 29. 8.), zameraný proti prejavom fašizmu, xenofóbie a nenávisti prinesie koncerty, prednášky, projekcie filmov či prednes literatúry.

„Podujatia sa začínajú už dnes hromadnou cyklojazdou ulicami Bratislavy so zastávkami na miestach súvisiacich s antifašistickým odbojom,“ informujú organizátori festivalu na sociálnej sieti i stránke iniciatívy Bratislava bez náckov. Cyklojazda sa začína dnes o 18:00 hod., jej pokračovaním je verejná projekcia The Antifascists na petržalskej strane Starého mosta pri Cyklokuchyni.

Program festivalu

Počas víkendových dní bude v sobotu (26. 8.) súčasťou festivalu prednáška o antifašistickom umení, ale i verejné čítanie z knihy Rudolfa Vrbu Utiekol som z Osvienčimu. V nedeľu (27. 8.) si budú môcť záujemcovia pozrieť návrhy architektonickej premeny košického sídliska Luník IX. či filmy poukazujúce na dôsledky fašistických represálií.

Festival vyvrcholí koncertom v deň výročia Slovenského národného povstania 29. augusta na Námestí SNP v Bratislave, kde vystúpia poprední predstavitelia slovenskej hudobnej scény ako Zverina, Moja Reč či Medial Banana. Kompletný program možno nájdete na webe organizátora.

Hlavná myšlienka

Hlavnou myšlienkou festivalu, organizovaného pri príležitosti SNP je vzdanie úcty ľuďom, ktorí sa aktívne zapojili do boja proti neľudskej fašistickej ideológii v minulosti a šírenie hodnôt tolerancie, antirasizmu a antifašizmu v súčasnosti.

Séria antifašistických akcií sa počas týchto dní odohrá na Námestí SNP, v klube FUGA, v Open gallery na Baštovej, pri Moste SNP resp. pri Pamätníku obetiam holokaustu, ako aj priamo v uliciach bratislavského Starého Mesta.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM