Kultúra

Ide sa za kultúrou: Prehľad filmových noviniek na plátnach slovenských kín

Mikulášsky týždeň priniesol do slovenských kín bohatú nádielku filmových noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Ide sa za kultúrou: Prehľad filmových noviniek na plátnach slovenských kín
Zdroj: pixabay

Diváci sa môžu tešiť na francúzsku komédiu o mužských akvabelách, dobrodružné fantasy, hrdinu všetkých chudobných v novom spracovaní, dva filmy Davida Roberta Mitchella či malajzijský animák. Medzi novinkami je aj slovenský dokument o aktivistovi, ktorý láme kosáky a na komunistické hlavy útočí červenou farbou.

Pod názvom Smrteľné stroje je v kinách dobrodružné fantasy od tvorcov Pána prsteňov a Hobita. Na svete dochádzajú zdroje, mestá sa premenili v pohyblivé predátorské stroje a jedno dievča sa túži pomstiť mužovi, ktorý ju pripravil o matku. Bohužiaľ, ten patrí medzi tých vôbec najmocnejších mužov planéty.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Do kina láka divákov aj Robin Hood, pod nové americké spracovanie legendárneho príbehu sa podpísal režisér Otto Bathurst. Ostrieľaný bojovník Robin z Loxley (Taron Egerton) a jeho maurský veliteľ (Jamie Foxx) sa po dlhých rokoch strávených na križiackych výpravách vracajú domov. Anglicko sa však veľmi zmenilo – všade vládne korupcia a strach. Nezostáva im nič iné, len opäť zobrať do rúk zbrane a postaviť sa na odpor.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Americký režisér a scenárista David Robert Mitchell pomenoval svoj debut Mýtus o pyžamovej párty (2010), rozpráva v ňom príbeh štyroch tínedžerov, ktorým začína posledná letná noc pred začiatkom školského roka. Hľadajú cestu, ako nájsť lásku a dobrodružstvo pri honbe za prvými bozkami, krátkodobými platonickými vzťahmi, popularitou a večierkami, a medzi tým všetkým objavia tiché výnimočné momenty, ktoré oveľa neskôr získajú miesto v ich srdciach ako to najlepšie, čo kedy v mladosti zažili.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Do kín vstúpil aj najnovší počin osobitého filmára Davida Roberta Mitchella Záhada Silver Lake, v ktorom sa vydal na halucinogénny výlet po Los Angeles. Jeho meandrujúci neonoir film sa točí okolo 33-ročného Sama, ktorý sa po zmiznutí svojej záhadnej susedky púšťa do surreálneho pátrania, aby dekódoval tajomstvá, škandály a konšpirácie ukrývajúce sa v hlbinách Mesta anjelov.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Fanúšikov francúzskych komédii môže osloviť titul Do plaviek!. Keď depresívny Bertrand trpiaci krízou stredného veku odpovie na inzerát, ktorý hľadá nového člena do tímu mužského synchronizovaného plávania, áno, ide o mužské akvabely, netuší, že v amatérskom družstve nájde nielen priateľov, ale i novú chuť do života. Komédiu nielen o tom, ako dlho musíte zadržať dych, aby ste prežili život, nakrútil režisér a herec Gilles Lellouche.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Z Malajzie pochádza animovaný film Super taxík (r. Yusry Abdul Halim). Prináša príbeh žltého autíčka, ktorému pod kapotou bije srdce pretekára, sníva o titule „Kráľa ciest“ v jeho rondom meste Gasket City. Počas pretekov však Taxík urobí chybu a nešťastne nabúra do slávnej talianskej modelky Belly di Monetti, do ktorej sa na prvý pohľad zamiluje. Lenže Bella patrí do úplne inej kategórie luxusných áut, na také typy ako je Taxík, sa pozerajú zhora. Navyše má Bella priateľa a zálusk na ňu si robí aj nebezpečný kamión Kaiser, vodca neslávne známeho gangu.

Zdroj: YouTube.com

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Od 6. decembra je v kinách a filmových kluboch Prípad Kalmus, počin z dielne režiséra Adama Hanuljaka, ktorý na tohtoročnom festivale Cinematik ocenila porota v súťažnej sekcii slovenských dokumentárnych filmov. Snímka zachytáva život a názory Petra Kalmusa, kontroverzného aktivistu a performera, ktorý zasahuje. Láme kosáky, na komunistické hlavy útočí červenou farbou, na fašistov blatom, jeho bojiskom je verejný priestor.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM