KAW Rôzne Správy

Hrozí pre opatrenia kvôli koronovírusu, že bude MHD jazdiť bez klimatizácie?

Bratislavský dopravný podnik spustil anketu, v ktorej sa cestujúcich pýta, či chcú jazdiť v dopravných prostriedkoch s klimatizáciou alebo bez nej.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí pre opatrenia kvôli koronovírusu, že bude MHD jazdiť bez klimatizácie?
7
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Bratislavský dopravný podnik (DPB) vyzval cestujúcich, aby v ankete zahlasovali, či preferujú klimatizáciu vo vozidlách MHD. Urobil tak kvôli opatreniam súvisiacimi so šírením koronavírusu.

„Než nám štátne orgány vydajú záväzné stanovisko, o ktoré sme ich kvôli používaniu klimatizácií už pred časom žiadali, zaujímalo by nás, či v súčasnosti vo vozidlách preferujete jej používanie alebo nie,“ pýta sa DPB na sociálnej sieti.

Čaká sa na stanovisko ministerstiev

"Nakoľko už relatívne dlhšiu dobu čakáme na vyjadrenie úradov k používaniu klimatizácie, rozhodli sme sa, že za účelom zistenia názoru verejnosti ju oslovíme aj prostredníctvom ankety na našej facebookovej stránke vysvetlil Bratislava24.sk dopravný podnik, ktorý už komunikovali s Ministerstvom dopravy a výstavby SR aj s Úradom verejného zdravotníctva SR. Úrad podnet DPB preposlal na ministerstvo dopravy a výstavby, kde sa ním zaoberá rezortný hygienik.

S klimatizáciou či bez?

Bratislava24.sk zaujímalo, ako je to v súčasnosti a či sa ráta aj s variantom, že by klimatizácia v lete pustená nebola.

Klimatizácia v MHD doteraz fungovala v inom režime ako je bežné. „Do tejto chvíle sme v maximálnej možnej miere využívali iba prívod vonkajšieho vzduchu,“ informoval Bratislava24.sk vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík.

Cestujúci sa však nemusia báť, že bude v horúčavách jazdiť MHD bez klimatizácie, že sa budú potiť a „dusiť“ v rúškach. „Môžem potvrdiť, že klimatizáciu budeme v nasledujúcich dňoch zapínať pri vonkajších teplotách nad 25 stupňov. Ministerstvo dopravy nám potvrdilo, že to je v poriadku,“ dodáva Michlík.

Výsledok ankety by rozhodnutie DPB mohol ovplyvniť, iba ak by bol extrémne negatívny, čo sa však nepotvrdilo. „Verejnosť preferuje používanie klimatizácie po cca tritisíc hlasoch pomerom približne 9 ku jednej,“ popisuje priebežne anketu DPB Michlík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM