Nina Táborská Krimi

Hoci sa návštevy cintorínov počas Pamiatky zosnulých sa niesli v pokojnom duchu, bez zásahu hasičov a polície sa nezaobišli

Počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých hlavné mesto pripravilo niekoľko opatrení. Vďaka zvýšenej hliadkovacej činnosti mestskej polície či fyzickej kontrole na cintorínoch sa podarilo zamedziť drobným požiarom a zabezpečiť zvýšenú bezpečnosť a kontrolu počas sviatočných dní.

Ilustračný obrázok k článku Hoci sa návštevy cintorínov počas Pamiatky zosnulých sa niesli v pokojnom duchu, bez zásahu hasičov a polície sa nezaobišli
Zdroj: TASR

„Opatrenia, ktoré sme zaviedli kvôli bezpečnosti v rámci zvýšenej návštevnosti počas Sviatku všetkých svätých mali svoje opodstatnenie a som rád, že sa tieto dni niesli v pokojnom duchu,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Jedným z opatrení bola zvýšená hliadkovacia činnosť mestskej polície, ktorá zasahovala v niekoľkých prípadoch pri menších incidentoch. Mestská polícia asistovala aj pri niekoľkých menších požiaroch.

Na mestskom cintoríne v Petržalke zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Menšie požiare bez zásahu hasičských zariadení boli pri krematóriu a na Martinskom cintoríne.

Príslušníci MsP okrem zvýšenej protipožiarnej ochrany dohliadali aj na možné krádeže, pričom počas hliadky jazdeckej polície bola napríklad nájdená dámska kabelka, ktorú s pomocou ICE kódu telefónu odovzdali príslušníci MsP majiteľke.

Návštevníci využili aj možnosť nákupu pred cintorínmi, kde si mohli pohodlne vybrať potrebný tovar a kvety na pietnu spomienku. „Boli sme dostatočne pripravení na tohtoročné sviatočné dni a môžem povedať, že priebeh počas zvýšených návštev našich cintorínov bol pokojný,“ uviedol riaditeľ pohrebníctva mesta Marianum Radoslav Vavruš.

Zabezpečenie odpadu aj dopravy

Novinkou, ktorá bola súčasťou tohtoročných sviatkov na mestských cintorínoch bola separácia odpadu, pričom k bio odpadu pribudli aj kontajnery na sklo. Počas sviatočných dní sa odpad so sklom odvážal štyrikrát so 17-timi 2-kubíkovými kontajnermi, ktoré boli rozmiestnené na všetkých mestských cintorínoch. V celku tak ide približne o 130 kubíkov skla.

Bio odpad sa odvážal každý deň, pričom bolo celkovo vyvezených 85 kontajnerov, z toho každý kontajner obsiahne 9 kubíkov odpadu.

Dopravný podnik Bratislavy zasa zabezpečil posilovú dopravu a zhustenie intervalov spojov, rovnako ako vypravenie veľkokapacitných kĺbových vozidiel, ktoré boli počas sviatočných dní aj pri posilnenej kapacite plne obsadené.

Prečítajte si tiež: Na bratislavských cintorínoch sa už rozhoreli prvé dušičkové sviečky, Pamiatku zosnulých si prišiel uctiť aj primátor Ivo Nesrovnal

Sviatok všetkých svätých
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM