Barbara Dallosová Správy

Hoaxeri majú nový hit, TUBERKULÓZU! Tvária sa ako hygienici a rozosielajú čudné e-maily

Odosielatelia zvláštnych e-mailov, ktoré chodia slovenským školám, sa vydávajú za pracovníkov ÚVZ.

Ilustračný obrázok k článku Hoaxeri majú nový hit, TUBERKULÓZU! Tvária sa ako hygienici a rozosielajú čudné e-maily
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Šíritelia konšpirácií nezaháľajú. Hoaxy o pandémii či vojne na Ukrajine sa im už zrejme vyčerpali, teraz prišli s novinkou. Školám prichádzajú pofidérne e-maily o očkovaní proti Tuberkulóze. Odosielatelia sa pritom vydávajú za pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚV­Z).

Nesprávna doména

Na falošnú korešpondenciu upozornil samotný ÚVZ na svojom Facebooku a vyjadrila sa k nemu aj polícia.

Ako vysvetľuje úrad, odosielateľ sa snaží navodiť dojem, že ide o oficiálnu korešpondenciu ÚVZ SR a zneužíva pritom mená skutočných pracovníkov ÚVZ SR. Podvodné emaily s falošnou korešpondenciou sú odosielané z domény uvzsr.eu. ÚVZ však zdôrazňuje, že jeho pracovníci majú adresy na doméne uvzsr.sk.

Nahláste falošné e-maily

„Prosíme dotknuté fyzické a právnické osoby, ktoré boli kontaktované z adries vydávajúcich sa za pracovníkov ÚVZ SR s koncovkou ".eu“, o ignorovanie obsahu predmetných podvodných správ a o preposlanie mailu ako prílohy (nie jednoduché preposlanie, ale pribalenie pôvodného mailu do prílohy) na adresu uvzsr@uvzsr.sk, aby sme mohli podniknúť ďalšie kroky na ochranu ÚVZ SR, ako aj adresátov kontaktovaných neznámou osobou," vyzýva tých, ktorí podvodný e-mail obdržali.

Varovný prst dvíha aj polícia s tým, že podobné prípady zaznamenali aj v susednej Českej republike. „Dávajte si pozor na hoaxerov, ktorí sú pre svoje klamstvá schopní zneužiť aj vážne choroby,“ uzatvárajú muži zákona.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

POZOR, HOAX: Upozorňujeme na falošnú korešpondenciu školám v mene pracovníkov ÚVZ SR Upozorňujeme na podvodné emaily,...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, April 28, 2023

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM