Nina Táborská Samospráva

Historické vozidlá, nové trolejbusy či jazda cabriobusom. Deň otvorených dverí DPB potešil malých i veľkých

Vo vozovni Jurajov dvor sa dnes konala už každoročne obľúbená akcia Deň otvorených dverí Dopravného podniku Bratislava. Trhákom bola určite jazda cabrio busom, pozornosť všetkých návštevníkov lákali najmä historické vozidlá.

Ilustračný obrázok k článku Historické vozidlá, nové trolejbusy či jazda cabriobusom. Deň otvorených dverí DPB potešil malých i veľkých
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Hneď po príchode do vozovne sa celým areálom nieslo zvonenie električiek. Okupovali ich najmenší návštevníci, ktorí sa na chvíľku stali ich šoférmi. Tohtoročná návštevnosť bola opäť vysoká.

Nechýbala prehliadka nových trolejbusov, nadšenci verejnej dopravy si mohli pozrieť aj čistiace práce na grafiti v znečistenom trolejbuse a užiť si kultúrny program.

„Našim zámerom, ako aj zámerom mesta Bratislava je, aby sme zatraktívnili a skvalitnili mestskú verejnú dopravu a rovnako aby jej občania hlavného mesta dali prednosť pred osobnými vozidlami,“ uviedol generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Prítomní nevedeli spustiť oči zo rekonštruovaného autobusu TAM, ktorý ulicami hlavného mesta jazdil ešte do roku 2011. Po jeho vyradení sa pustili 15 zamestnanci dopravného podniku do rekonštrukcie vozidla a za tri a pol roka ho obnovili do pôvodného stavu. Dnes autobus zvonka i zvnútra vyzerá celkom ako nový.

Nové trolejbusy už od pondelka

K novým trolejbusom, ktoré už v rámci bratislavskej MHD jazdia, pribudne od pondelka ďalších šesť kĺbových. Tešiť sa môžete na nízkopodlažné, klimatizované trolejbusy s kamerovým či informačným systémom. Vďaka modernému elektrickému pohonu by mali byť aj úspornejšie.

„Tieto trolejbusy budú nasadzované tam, kde aj dnes jazdia kĺbové vozidlá. Ide o linky 201, 202 či 208,“ povedal pre riaditeľ úseku prevádzky a techniky Bronislav Weigl.

Zároveň dodal, že „vďaka novým vozidlám by mala byť takmer 100-percente zabezpečená výprava kĺbových vozidiel.“

V podniku v súčasnosti prebieha rozsiahla výmena vozového parku. Cestujúci sa môžu tešiť na 45 nových električiek, 120 trolejbusov, z ktorých 20 už premáva ulicami, či 50 nových autobusov.

Takto vyzeral Dopavný podnik, keď otvoril svoje brány pre verejnosť
1
Galéria
Deň otvorených dverí v Dopravnom podniku
12
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM