Správy

Herne z Bratislavy zmiznú. Absolútny zákaz hazardu schválili na druhý pokus

Hazard v Bratislave je minulosťou. Z hotelov, penziónov, bytových domov aj pohostinstiev zmiznú herne. Dnes o tom, na druhý pokus, rozhodli mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Herne z Bratislavy zmiznú. Absolútny zákaz hazardu schválili na druhý pokus
5
Galéria
Zdroj: TASR

Téma hazardu sa po viac ako mesiaci opäť vrátila na rokovanie mestského zastupiteľstva. Na februárovom zasadnutí mestských poslancov neprešiel úplný zákaz hazardu len o jeden hlas. Dnes sa po dlhej diskusii hazard v Bratislave podarilo zakázať.

Schválili zákaz hazardu

Z 30 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 27. Herne tak nebudú ani v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. „Hazard v Bratislave je už minulosťou,“ neskrýval svoje nadšenie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta nadobudne platnosť od 1. mája 2017.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal opätovne predložil poslancom pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia herní v hlavnom meste. „Bola by škoda, aby sa celá takmer dvojročná práca petičného výboru a vôľa viac ako 130-tisíc Bratislavčanov zmarila pre jeden chýbajúci hlas. Chcem, aby sme o tomto návrhu hlasovali opäť,“ povedal začiatkom marca Nesrovnal.

Odmietli hlasovať

Skupina poslancov ešte pred samotným hlasovaním odmietala celoplošný zákaz hazardu a navrhovala prísnu reguláciu hazardu. Tri poslanecké kluby sa prikláňali k možnosti hlasovať o jednotlivých kategóriách budov, v ktorých by podľa zákona mohli byť prevádzky herní.

Hlasovania sa napokon nezúčastnili poslanci z Klubu pre Bratislavu okolo Martina Borguľu, ktorý na protest odmietli hlasovať. Urobili tak preto, lebo im nebolo umožnené hlasovať za reguláciu hazardu v jednotlivých kategóriách.

Hrozí žaloba?

Zástupcovia herní z Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier tvrdia, že opakovaným predkladaním návrhu primátor riskuje žalobu. Podľa nich nie je možné hlasovať druhýkrát o tom istom návrhu. Advokát oboch asociácií Juraj Baláž upozornil, že prevádzkovatelia hazardných hier sú pripravení využiť všetky právne prostriedky na ochranu svojich záujmov, a to nie len vo forme prokurátorského dozoru, ale aj priamej súdnej ochrany.

Primátor na dnešnom zasadnutí zdôraznil, že opätovné hlasovanie za zákaz hazardu je podľa rokovacieho poriadku v súlade so zákonom.

Ilustračný obrázok

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM