Adriana Banásová Rôzne

Havárie lietadiel v Bratislave: Zaspomínajme si na tragické nešťastia

Slovensko, vrátane hlavného mesta obletela tragická správa o zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň, pri ktorej zahynulo sedem ľudí. Bohužiaľ, s leteckými nešťastiami má skúsenosti z minulosti aj Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Havárie lietadiel v Bratislave: Zaspomínajme si na tragické nešťastia
Zdroj: TASR

Hoci patrí letecká doprava medzi najbezpečnejší spôsob presunu z miesta na miesto, s haváriami sa nanešťastie stretávame aj v tomto prípade. Nebolo tomu inak ani v minulosti. Tu je niekoľko príkladov, kedy a kde v našom hlavnom meste došlo k leteckým nehodám, na ktoré si už možno nespomínate.

24. november 1966

Lietadlo bulharskej spoločnosti TABSO linky Sofia – Budapešť – Praha neočakávane pristálo na bratislavskom letisku pre nepriaznivé počasie nad českou Prahou. Keď sa situácia zmenila, odštartovalo z Bratislavy. O chvíľku sa však stratilo z obrazoviek kontrolnej veže. Pár minút po vzlietnutí zachytilo vrcholce stromov a narazilo do Sakrakopca neďaleko bratislavskej Rače. O život prišlo 74 cestujúcich a osem členov posádky 12 národností. Medzi obeťami bolo aj päť Čechov.

28. júl 1976

Na bratislavských Zlatých pieskoch sa zrútilo lietadlo Iljušin Il-18B. Stroj v dôsledku technických problémov pri pristávaní tesne minul riadiacu vežu, preletel areál letiska a pri veľkom naklonení vpravo spadol do jazera Zlaté piesky. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky.

17. september 1995

Na Devínskej Kobyle neďaleko Bratislavy havarovalo malé jednomotorové lietadlo typu Cesna, letiace z územia Maďarska do Rakúska. Zahynuli dve ženy a jeden muž.

6. jún 1999

V rámci Medzinárodného leteckého dňa SIAD'99 na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika havaroval 45-ročný pilot továrenského stroja Hawk 200 spoločnosti British Aerospace Graham Wardell. Pilot počas leteckej ukážky narazil prúdovým lietadlom v rýchlosti asi 500 až 600 km za hodinu na koniec odstavnej pristávacej betónovej plochy letiska.

Neovládateľné lietadlo preletelo ponad budovu biologickej ochrany letiska a dopadlo do poľa vo vzdialenosti asi 200 metrov. Prvý a druhý náraz roztrhli lietadlo na niekoľko kusov, jeden z nich zasiahol 35-ročnú Bratislavčanku, ktorá zraneniam podľahla rovnako ako pilot. Pri tejto tragédii bolo zranených 15 ľudí.

28. október 2001

Na trase Košice – Bratislava havarovalo súkromné lietadlo Lancer medzi Ábelovou a Polichnom v okrese Lučenec. Pád lietadla neprežil 32-ročný pilot z Bratislavy a jeho 27-ročný spolucestujúci, občan Talianska.

1. marec 2003

Krátko po štarte z bratislavského letiska vo Vajnoroch havaroval športový dvojplošník typu PITTS. Na palube lietadla boli dvaja slovenskí piloti-akrobati, obaja pri nehode zahynuli. Lietadlo sa zrútilo po 40 sekundách letu do neobývaného priestoru iba 50 metrov od objektu vajnorských kasární.

10. december 2007

Približne o 9:30 havarovalo lietadlo na okraji mestskej časti Bratislava-Vajnory. Pri nešťastí zahynuli traja pasažieri z Chorvátska. Haváriu zapríčinil pilot, ktorý sa dopustil omylu v navigácii a v plnej rýchlosti spadol z výšky asi 600 metrov.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM