Alexandra Húsková Správy

Gottwald a Stalin sú stále uvedení medzi čestnými občanmi Bratislavy. V meste to chcú zrušiť

Komunistický prezident Československa Klement Gottwald a sovietsky diktátor Josif Vissarionovič Stalin – aj títo dvaja politici sú dodnes čestnými občanmi Bratislavy. Už však zrejme nie nadlho.

Ilustračný obrázok k článku Gottwald a Stalin sú stále uvedení medzi čestnými občanmi Bratislavy. V meste to chcú zrušiť
Zdroj: TASR

Členom Petržalského okrášľovacieho spolku, ktorému predsedá námestníčka primátora Iveta Plšeková, sa to totiž nepáči. Hlave mesta zaslali požiadavku, aby bratislavskí poslanci čestné občianstvo Stalinovi a Gottwaldovi odobrali.

„Obaja svojimi činmi dávno stratili právo byť čestnými občanmi Bratislavy a súčasne si nezaslúžia byť v spoločnosti takých jedinečných osobností, ktorým čestné občianstvo bolo po zásluhe udelené,“ tvrdí námestníčka primátora a predsedníčka okrášľovacieho spolku Iveta Plšeková, podľa ktorej je nehodné, aby im tituly do budúcnosti stále prináležali.

„Zrušenie udelenia titulu nebude len symbolom, ale aj deklaráciou, kam sa naše hlavné mesto chce uberať do budúcnosti. Bratislava nezabúda a cení si skutky dobra a nezabúda a odsudzuje skutky zla,“ dodala Plšeková.

Stalinovo a Gotwaldovo námestie

Námestníčka primátora rovnako pripomína, že Gottwald a Stalin mali v Bratislave aj kamenné pomníky či boli po nich pomenované verejné priestranstvá.

„Už sú však dávno odstránené aj premenované,“ podotýka s tým, že štvormetrová socha Stalina už vyše 50 rokov nestojí na vtedajšom Stalinovom námestí, dnešnom Námestí SNP.

Súsošie na čele s Gottwaldom v roku 1991 tiež zlikvidovali výbušninou a vtedajšie Gottwaldovo námestie sa dnes volá Námestím slobody. „Čestné občianstvo im však zostalo udelené doteraz,“ dodala.

Petržalský okrášľovací spolok už preto zaslal primátorovi Ivovi Nesrovnalovi požiadavku, aby predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva návrh na zrušenie čestného občianstva Stalinovi a Gottwaldovi. Tomu bol podľa okrášľovacieho spolku titul čestný občan udelený v júli roku 1948, Stalinovi zase v decembri 1946.

Mestské zastupiteľstvo má právo čestné občianstvo zo závažných dôvodov aj odňať.

Kto je držiteľom čestného občianstva?

Čestné občianstvo udelili tiež napríklad politikom Jánovi Masarykovi a Vladimírovi Clementisovi, prvej žene vo vesmíre Valentíne Tereškovovej či prezidentovi Ludvíkovi Svobodovi.

Takto ocenili aj maršála Semiona Timošenka, prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka a jeho spoluletcov alebo skokana Sergeja Bubku. Bratislava ocenenie udelila tiež bývalému primátorovi Viedne Helmutovi Zilkovi, hercovi Ladislavovi Chudíkovi, svetovej sopranistke Edite Gruberovej, Václavovi Havlovi, Maximilianovi Pammerovi a Jozefovi kardinálovi Tomkovi. Získal ho tiež doktor Karol Virsík, kardinál Ján Chryzostom Korec či generálmajor Martin Roy Umbarger, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana.

Posledným čestným občanom Bratislavy sa vlani stal spevák Karel Gott.

Foto:archív Tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM