Maros Palesch Rôzne

Geoportál Bratislavského kraja sa rozšíri

BRATISLAVA - BSK, 20.06.2011. Geoportál Bratislavského samosprávneho kraja sa rozšíri, do mapy bude zahrnuté širšie územie aj za hranicami regiónu. Po novom budú môcť aktualizovať informácie v geografickej databáze aj priamo obce v rámci župy.

„Aby bol geoportál a údaje v ňom maximálne aktuálne, komunikujeme a spolupracujeme so starostami obcí,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo počas konferencie ku geoportálu, ktorá sa konala na úrade kraja aj za účasti viacerých starostov a ďalších zástupcov obcí. Portál pomáha pri orientácii v regióne, poskytuje rôzne typy údajov, ako je napríklad účelová katastrálna mapa, uličný a adresný systém obcí v bratislavskom regióne či digitálnu ortofotomapu. Záujemcom poskytuje portál aj trojrozmernú scénu kraja. ** „O tento geoportál sa príležitostne opierajú záchranné a hasičské zložky, ktoré sa podľa neho orientujú a pracujú s ním. Ďalší význam je v tom, že sa dajú pridávať iné vrstvy, respektíve mapy, ktoré sú orientované na konkrétnu oblasť,“** priblížil župan Pavol Frešo. „Geoportál BSK hodnotíme ako veľmi dobrý, prehľadný a užívateľsky komfortný,“ uviedol vedúci oddelenia operačného riadenia a integrovaného záchranného systému Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Bratislave Jaroslav Kašička. Ako ďalej pokračoval, geoportál využívajú v súčasnosti najmä na podporu pri tvorbe dokumentácie (cvičenia, dokumentácia zdolávania požiarov…), vzdelávanie (miestna znalosť príslušníkov) a príležitostne ako podporu v podmienkach operačného riadenia (využívajú aj vlastný GIS).

Užívateľ geoportálu si bude môcť vybrať oblasť záujmu, vrstvu, ktorá ho zaujíma, a pozrie si ju na podklade, ktorý ho zaujíma. V praxi to znamená, že záujemca si vyhľadá napríklad najkratšiu trasu, tiež cyklotrasy, turistické chodníky, územný plán regiónu, lesné cesty, či vlastné užívateľské vrstvy miest a obcí kraja. V súčasnosti Bratislavská župa obstaráva nový územný plán regiónu, súčasťou portálu by mal byť v roku 2013. (Bratislavská župa má najviac pokryté územie schválenou ÚPD obcí v rámci Slovenska. Zo 73 obcí v kraji má schválený územný plán 66 obcí, čo predstavuje 90,4%. Ďalšie dve obce majú rozpracovaný územný plán a päť obcí ho zatiaľ nemá spracovaný.)

Geoportál BSK spustil kraj v roku 2007, o rok neskôr bol rozšírený o Tematickú kartografickú mapu a aplikáciu Inteligentný uličný a adresný systém (iUAS). Odvtedy sa údaje pravidelne každý štvrťrok aktualizujú. K dnešnému dňu zaznamenal portál viac ako 320-tisíc návštevníkov, a ich počet stále rastie. Počas prvého polroka roku 2011 je priemerná denná návštevnosť portálu približne 700 užívateľov. Geoportál BSK je súčasťou projektu vytvorenia informačného systému verejnej správy s využitím moderných technológií a financií z Európskej únie.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

GEOPORTAL
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM