Tomáš Stupavský Kultúra

GalériaZ predstavuje diela priekopníkov i pokračovateľov geometrickej abstrakcie

Pestré podoby umeleckej tvorby v oblasti geometrickej abstrakcie ponúka výstava v bratislavskej Galérii Z. Diela od 13 autorov z rôznych krajín sú zo zbierky Martina Šamaja.

Ilustračný obrázok k článku GalériaZ predstavuje diela priekopníkov i pokračovateľov geometrickej abstrakcie
Zdroj: TASR

„Na Slovensku, kde vzhľadom na porevolučný rozvoj zberateľstva dominuje istota klasickej moderny, je táto zbierka ojedinelá. Martin Šamaj vytvoril novú kapitolu geometrickej abstrakcie, preskúmal do hĺbky aj šírky jej možnosti a stal sa prvým veľmi osobitým predstaviteľom v lokálnom, kontinentálnom i celosvetovom meradle,“ na štvrtkovej (14.5.) vernisáži predstavila výstavu jej kurátorka Xénia Lettrichová.

Podľa nej diela svojou nadčasovosťou stierajú hranice nielen medzi výtvarnými technikami, ale aj medzi minulosťou a budúcnosťou. Expozícia predstavuje viacrozmernosť geometrickej abstrakcie priestorovosťou, flexibilitou a premenlivosťou v súvislosti s pohybom, svetlom, farbou, tvarom a časom. Reagujú na zmenu aktivovanú spoluprácou diváka s jeho pozíciou, uhlom pohľadu či priamym zásahom a dotvorením kompozície alebo pohybom vzduchu.

„Najstaršou autorkou je Sonya Delaunay, narodená v roku 1885, ktorej súborná výstava je teraz vo svetoznámom londýnskom múzeu Tate Modern. Druhým najstarším umelcom je všeobecne uznávaný otec op-artu Victor Vasarely (1906). Jeho práca s farbou, plochou a priestorovou optickou ilúziou zásadne a celosvetovo ovplyvnila umenie 20. storočia. Zastúpený je venezuelský výtvarník, významná postava kineticko-optického umenia Carlos Cruz-Diez (1923), ktorý nedávno – 15. apríla dostal Turnerovu medailu za významný príspevok k porozumeniu úlohy farby vo vizuálnom umení,“ konštatovala Lettrichová.

Zastúpenie má aj Slovensko

Návštevník spozná aj tvorbu priekopníka lumino a hydrokinetizmu, popredného predstaviteľa geometrickej abstrakcie a hnutia Madi v Latinskej Amerike Gyulu Kosice (1924), ktorý je čestný občan Košíc. Vo výbere sú obrazy ďalších významných tvorcov tohto umenia Francoisa Morelleta (1926), Ludwiga Wildinga (1927), Yaacova Agama (1928), Klausa Staudta (1932), Rona Agama (1958). Kinetické objekty sú od českých výtvarníkov: Vratislav Karel Novák použil kov a Radoslav Kratina množstvo v rôznych smeroch pohyblivých malých hliníkových častíc geometrických tvarov.

Slovensko je zastúpené priestorovými kinetickými maľovanými drevenými obrazmi Viktora Hulíka (1949), ktorý má teraz svoje dielo v nemeckom Würzburgu na veľkej výstave Konkrétneho umenia v Európe po roku 1945. Najmladším umelcom je moskovský rodák Ašot Haas (1981). Tento absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, žijúci na Slovensku, sa prezentuje veľkoplošnými sklenenými závesnými experimentálnymi obrazmi s meniacou sa optikou farebných plôch a tvarov.

Expozícia potvrdzuje, že geometrická abstrakcia predstavuje jeden princíp a nevyčerpateľné množstvo výtvarných možností. Za uplynulé storočie prešla zaujímavým vývojom, mnohými autorskými vkladmi, jedinečnými mutáciami a rôznymi syntézami. Mnohí autori ju vývojovo posúvajú a obohacujú o nové dimenzie aj v súčasnosti. Je tiež dokladom o tom, že táto tvorba si našla miesto nielen vo výtvarnom umení, ale je príťažlivá a obdivovaná aj medzi zberateľmi.

Výstava potrvá do 14. júna.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM