Adriana Banásová Kultúra

Galéria Z vystavuje tvorbu manželov Binderovcov - predstaviteľov abstraktného umenia u nás. Viete, kde v meste stojí ich dom?

Výber z uzavretej tvorby manželov Binderovcov je na výstave v bratislavskej Galérii Z. Oddnes je verejnosti prístupná a potrvá do 24. januára 2016. Je realizovaná s podporou Ministerstva kultúry SR a dopĺňa ju katalóg.

Ilustračný obrázok k článku Galéria Z vystavuje tvorbu manželov Binderovcov - predstaviteľov abstraktného umenia u nás. Viete, kde v meste stojí ich dom?
Zdroj: TASR

Od Danuty Binderovej sú tam kresby a maľby na papieri z obdobia rokov 1986 až 20004. Pavol Binder v 90. rokoch minulého storočia vytvoril z pozinkovaného drôtu valcové a kužeľové objekty. V expozícii sú vo veľkosti 0,5 až 2,5 metra.

Podľa kurátorky výstavy Beaty Jablonskej je to pripomenutie si tvorby a života dvoch výnimočných umelcov, ktorí sa výrazne zaradili do histórie slovenského abstraktného a konštruktivis­tického umenia. Manželia Binderovci boli spolu i každý zvlášť neprehliadnuteľnými umelcami, ktorí svojou jedinečnou tvorbou vstúpili do nášho povojnového moderného umenia. Danuta nesúca v sebe silné povedomie rodnej poľskej kultúry sa zapísala predovšetkým subtílnymi kresbami a maľbami hlásiacim sa k prúdu geometrickej abstrakcie.

Jej manžel zasa charakteristickými drôtenými sochami, v ktorých kultivovane spojil slovenskú tradíciu s princípmi európskej moderny. Navyše patrili k výnimočným umeleckým párom, ktorý vo svojom dome na Búdkovej ceste nevtieravou pohostinnosťou a kultivovaným kulinárstvom vytvorili legendárne miesto nezabudnuteľných stretnutí umelcov a širokého okruhu priateľov umenia. Danuta Binderová umrela po ťažkej chorobe v roku 2009 a o rok sa stratil Pavol, ktorý bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho v roku 2015.

„Niekoľko rokov po ich smrti nielen že ich povestný dom zarastá burinou, ale pomaly a nenápadne sa vytráca ich stopa z našich výtvarných dejín. Aj preto výstava v Galérii Z vyskladaná z diel nachádzajúcich sa vo verejných zbierkach a vo vlastníctve ich priateľov chce byť jedným z krokov vedúcich k ich nezabudnutiu. Možno z toho najprostejšieho dôvodu – naša kultúra nie je natoľko bohatá, že si môže dovoliť luxus zabúdania,“ konštatuje Beata Jablonská.

Prečítajte si tiež: Umelecké diela z Bielej noci putujú do ďalších troch miest Bratislavského kra­ja

Danuta Panasiuk v rodnej Varšave (1935) absolvovala Liceum sztuk plastycznych (1948–1954) a Akademiu sztuk pieknych (1954–1960). Potom študovala na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej v Prahe (1960–1962), kde sa zoznámila s Pavlom Binderom. Od roku 1966 mala desiatky samostatných a kolektívnych výstav v slovenských mestách, Poľsku, Česku, Slovinsku, Francúzsku, Maďarsku, Dánsku, USA a iných krajinách.

Pavol Binder je rodák zo Svätého Antona (1935). Po Strednej škole umeleckopriemy­selnej v Bratislave (1950–1954) študoval v Prahe na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej (1954–1960). Od roku 1963 jeho tvorbu videli na prezentáciách v SR, ČR, Poľsku, Taliansku, Maďarsku, Nemecku či USA.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM