Kultúra

Galéria v podzemí: Z bývalých CO krytov pod mestským divadlom vznikne nová galéria

Priestory bývalého krytu civilnej ochrany pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave sprístupnia verejnosti. V podzemí totiž otvárajú nový projekt s názvom Galéria pod divadlom. Už na jún sa tam chystá prvá výstava.

Ilustračný obrázok k článku Galéria v podzemí: Z bývalých CO krytov pod mestským divadlom vznikne nová galéria
Zdroj: TASR

„V Bratislave je viac ako 8-tisíc krytov, ktoré zatiaľ neboli použité na svoj pôvodný účel. Viaceré iniciatívy sa snažia podzemné priestory oživiť a dať im novú formu a koncept. Rovnaký zámer má aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS),“ vysvetlila Vladimíra Gahérová z oddelenia marketingu a obchodu BKIS.

Možnosť prvýkrát nahliadnuť do podzemných priestorov divadla mala verejnosť už koncom apríla počas Dňa otvorených dverí v divadle a na jún tam už pripravujú prvú výstavu. BKIS však tvrdí, že priestor je multifunkčný, môže slúžiť aj na podujatia iného typu a stať sa plnohodnotnou umeleckou scénou.

Prvým projektom v podzemných priestoroch bude časť Urban Marketu, ktorý je vo svojej jarnej edícii súčasťou Dní architektúry a dizajnu.

Výstava módy, dizajnu a kreatívnej tvorby nielen zo Slovenska bude opäť spojená so sprievodným programom. V dňoch 29. až 31. mája si podľa Gahérovej návštevníci budú môcť v rámci neho vychutnať skutočný underground.

Časť Urban Marketu, OPENDESIGNGALLERY, sa bude odohrávať práve v Galérii pod divadlom. „V bývalom kryte civilnej ochrany bude koncept podujatia viac galerijný a priblíži sa tak hlavnej myšlienke priestoru. Návštevníci však o kreatívnych vystavovateľov neprídu, pribudne dokonca sprievodný program v podobe dvoch výstav a workshopov,“ priblížila Gahérová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM