Tomáš Stupavský Kultúra

Galéria Roman Fecik Gallery pre vás prichystala výstavu sochára Juraja Meliša

Výber zo staršej tvorby Juraja Meliša je na výstave v galérii Roman Fecik Gallery v centre Bratislavy pod názvom Musím, teda chcem.

Ilustračný obrázok k článku Galéria Roman Fecik Gallery pre vás prichystala výstavu sochára Juraja Meliša
Zdroj: TASR

„Pre Meliša je jednou z trvalých tém otázka zmyslu jeho jestvovania vo svete. On sa na zmysel života pýta tak trochu aj odľahčeným tónom, pretože život má i svoju komickú, dokonca aj grotesknú stránku. Ďalšou jeho témou je príroda, ktorú nevníma romanticky, vznešene či idealisticky krásne, ale ako bytostného partnera, ku ktorému sa treba správať ako k inému človeku,“ charakterizoval na dnešnej vernisáži jeho tvorbu kurátor výstavy Peter Michalovič.

Hľadanie identity, Červený dážď, Holubica, Cogito ergo sum, Cogitámus ergo sumus, Pod dáždnikom včerajšieho dňa či Detské mestečko sú maľované a opaľované obrazy, tiež vytvorené kolážou či linorezom. Z rokov 1973 až 1975 je aj priestorový obraz Help, podobne ako séria drevených obrazov Vizuálna poézia.

Vyštudovaný sochár patrí k autorom vstupujúcim na scénu s príchodom normalizácie začiatkom 70. rokov minulého storočia. Spoločenská situácia nasledujúcich desaťročí sa odráža v jeho tvorbe, ktorá je ironicko-sarkastickým komentárom k dianiu v spoločnosti. Komentuje masovosť, podriadenie indivídua anonymnosti celku, deformácie a tlaky. Expresívne tvaroslovie, gesto a jasné narábanie so slovami sprostredkujú osobnú výpoveď a postoj autora.

Juraj Meliš sa narodil v Nových Zámkoch (1942). Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1966). V rokoch 1973 – 1993 bol externý pedagóg na Vysokej škole múzických umení, od roku 1990 pedagóg na VŠVU, o rok neskôr bol vymenovaný za docenta a v 1992 za profesora. Bol vedúcim Katedry sochárstva na VŠVU (1999 – 2002). Venuje sa voľnej sochárskej a monumentálnej tvorbe, kresbe, grafike. Patrí medzi zakladajúcich členov umeleckého združenia Gerulata (1989).

Sochársky spolupracoval na filmoch Drak sa vracia, Javor a Juliana, Panna zázračnica. Jeho diela sú súčasťou zbierok renomovaných domácich i zahraničných galérií v ČR, Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Holandsku, Argentíne, Brazílii, Kanade, Mexiku a USA i v zbierkach súkromných majiteľov v Európe a USA. Od roku 1970 mal viacero samostatných a kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Žije v Bratislave, kde sú v centre jeho dve, najmä zahraničnými turistami obdivované sochy Napoleonský vojak a Schöne Náci. Výstava potrvá do 13. marca.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM