Aktualizované Prokop Slováček Krimi

FOTO Z NEHODY: Štyria zranení sú v kritickom stave, vlaky nepôjdu celý deň

Na železničnom priecestí do Veľkého Medera z Komárna sa ráno zrazil vlak s kamiónom! Zranených má byť 15 ľudí, štyria sú v kritickom stave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO Z NEHODY: Štyria zranení sú v kritickom stave, vlaky nepôjdu celý deň
Zdroj: TASR

Pri dnešnej zrážke vlaku spoločnosti RegioJet a kamióna na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi sa zranilo celkovo 15 ľudí. „Štyri osoby sú v kritickom stave,“ povedal pre TASR Andrej Hirjak z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS). Zdravotníci ukončili svoj zásah o 10.00 h.

Vážny stav rušňovodiča

Vo vážnom stave má byť rušňovodič. „Po nehode zostal zakliesnený vo vlaku, hasiči ho museli z kabíny vystrihovať," ozrejmila hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková.

„V nemocnici v Dunajskej Strede je deväť zranených, z toho šiesti majú otras mozgu, tí ostávajú v zdravotnej starostlivosti nemocnice. Ostatní mali ľahké poranenia, ktoré si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie,„ uviedol pre TASR hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Medzi nimi bol aj vodič kamióna. "Je mimo ohrozenia života,“ skonštatoval.

Podľa hovorkyne Všeobecnej nemocnice v Komárne Marty Csergeovej na chirurgickom oddelení hospitalizovali troch pacientov. „Všetci traja sú mimo ohrozenia života. Ďalších štyroch zranených ošetrili na chirurgickej ambulancii s ľahšími poraneniami,“ povedala Csergeová.

Zranení v Nitre, Nových Zámkoch a v Bratislave

Do nitrianskej fakultnej nemocnice previezli záchranári jednu ľahko zranenú osobu, potvrdil pre TASR námestník riaditeľa Ladislav Berecz. „Ide o ženu, ktorá bola hospitalizovaná na pozorovanie na Klinike úrazovej ortopédie a chirurgie. Podľa mojich informácií jej stav nie je vážny,“ doplnil.

Jeden účastník dnešnej nehody skončil vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. Muž bol v kritickom stave umiestnený na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, priblížila hovorkyňa zariadenia Ľubica Juríková.

Aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prijali jednu ženu privezenú leteckými záchranármi. „Naši zdravotníci na Kramároch jej poskytujú potrebnú zdravotnú starostlivosť, žena je momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti traumatológie v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života,“ ozrejmila hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová.

Polícia zisťuje čo sa stalo

Na mieste nehody sú naďalej policajti. „Polícia preveruje nehodu na železničnom priecestí ako všeobecné ohrozenie,“ uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

„Český vodič kamiónu križoval priecestie z cesty I/63, kde z nezistených príčin vošiel do jazdnej dráhy prichádzajúceho vlaku. Alkohol u vodiča kamiónu policajti na mieste nezistili,“ doplnila Linkešová. V kamióne bola okrem 43-ročného vodiča aj 46-ročná spolujazdkyňa z Prahy.

PREČÍTAJTE SI AJ: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s kamiónom! V nemocnici je 15 ľudí

Vlak sa prevrátil do záhrady

K nehode vlaku REX 774 (Komárno – Bratislava) došlo približne o 7.15 h. Medzi Zemianskou Oľčou a Veľkým Mederom zaviedol RegioJet náhradnú autobusovú dopravu. Vzhľadom na rozsah poškodenia trate sa predpokladá, že bude dopravu na danom úseku zabezpečovať celý deň.

Vlaková súprava sa okrem posledného vozňa pri nehode vykoľajila. Havarovaný kamión zostal po zrážke prevrátený v záhrade priľahlého domu. „Hasiči z neho zachytávali unikajúce prevádzkové kvapaliny,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Érsek: Je to kritické miesto

Podľa ministra dopravy Árpáda Érseka sa na tomto železničnom priecestí nehody stávajú často, a to aj tragické. O tom, ako zlepšiť bezpečnosť, špekulovať nechcel.

„To naozaj musia povedať fundovaní odborníci či znížiť rýchlosť, alebo vybudovať závory. Železničné priecestia na Žitnom ostrove sú veľmi frekventované, nakoľko je to jediná trasa, ktorá vedie z Bratislavy do Komárna,“ poznamenal. Minister verí, že situácia sa znormalizuje počas víkendu.

Chronológia vlakových nehôd

  • 26. októbra 2012 – O 15.24 h na trati Bratislava Vinohrady – Bratislava Hlavná stanica narazili do seba dva osobné vlaky. Jeden rušeň sa vykoľajil, bolo zranených 23 osôb.
  • 13. októbra 2010 – Na železničnej stanici v Žiline narazil posunujúci rušeň do súpravy rýchlika odchádzajúceho do Čadce a Krakowa. Na rýchliku sa vykoľajilo hnacie vozidlo a tri vozne. Ľahko sa zranila vlakvedúca a sprievodkyňa.
  • 1. apríla 2010 – Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi sa zrazili dva vlaky. Nehoda si vyžiadala tri ľudské životy. Vo vagóne bolo desať ľudí zranených, z toho jeden ťažko
  • 17. apríla 2008 – Zrážka vlakov na Hlavnej stanici v Bratislave si vyžiadala škodu za vyše 700.000 korún (20.777,06 eura). Do stojaceho medzinárodného rýchlika EuroCity, ktorý smeroval do Prahy, narazil zozadu rušeň s troma osobnými vozňami. Pri nehode, ktorá sa stala zhruba o 16.20 hod., sa ľahko zranilo 11 ľudí.

Foto: facebook – odtahovkasosteam a tasr

FOTO Z NEHODY: Rušnovodič je vo vážnom stave, vlaky nepôjdu celý deň
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM