Rôzne

FOTO + VIDEO: Pri výstavbe D4 v Jaroveckom ramene už umierajú aj chranéne živočíchy

Sociálne siete obleteli fotky a videá, ktoré ukazujú krutú realitu pri výstavbe D4/R7. Aktivisti už žiadajú ministra dopravy o stretnutie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Pri výstavbe D4 v Jaroveckom ramene už umierajú aj chranéne živočíchy
12
Galéria
Zdroj: Jozef Hanzalík , Miroslav Dragun

Do vôd Jaroveckého ramena v Bratislave vyváža neznámy páchateľ stavebný odpad. Polícia už v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi. Upozornil na to Inštitút pre rozvoj Bratislavského kra­ja.

Mŕtve ryby a odpad vo vode

„Sme šokovaní, ako niekto môže stavebným odpadom znečisťovať chránené územie. Jarovecké rameno je súčasťou chráneného územia európskeho významu Natura 2000. Po zistení sme okamžite kontaktovali políciu, ktorá začala konať,“ informoval Bratislava24.sk Miroslav Dragun, riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kra­ja.

Odpad podľa aktivistov pochádza z neďalekej skládky na Kopčianskej ulici. Na rovnaké miesto sa vyváža aj odpad zo stavby obchvatu v rámci projektu D4R7. „Vo vode sme našli aj niekoľko uhynutých rýb. Takto znečistené chránené územie je dôvodom na obavu, že sa páchateľ nezastaví pred ničím. Preto sme požiadali ministra dopravy Árpáda Érseka o stretnutie a vyzývame ho, aby sa týmto problémom začal zaoberať,“ upozornil Dragun.

Jarovecké rameno, ako súčasť chráneného územia Natura 2000, je pritom súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a platí v nej prvý stupeň územnej ochrany. Žijú tu viaceré vzácne živočíchy a rastliny. Je to zároveň aj bohatý zdroj pitnej vody.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM