KAW Rôzne Správy

FOTO: Víchrica robí v Bratislave poriadnu paseku, vietor LÁME stromy a berie STRECHY

Hasiči priblížili, že zatiaľ evidujú dva prípady odtrhnutia strechy, tiež prípady poškodenia majetku pre popadané stromy na autách.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Víchrica robí v Bratislave poriadnu paseku, vietor LÁME stromy a berie STRECHY
15
Galéria

Víchrica sa preháňa celým Slovenskom. Najvyšší stupeň výstrahy pred silným vetrom platil od popoludnia a platí naďalej aj vo viacerých okresoch na západnom Slovensku.

Vietor na našom území je najdôraznejší na horách. Najsilnejší vietor zatiaľ eviduje Chopok s nárazom 155 km/h. Z nižších polôh je najveternejšie v okolí Nitry. Náraz vetra tu dosiahol rýchlosť 105 km/h. Poriadne veterno je aj v Bratislave.

Búrlivý vietor

Na niekoľkých meteorologických staniciach zaznamenali aj búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť vetra dosiahla aspoň 62 kilometrov za hodinu. Ide o lokality Bratislava – letisko, Slovenský Grob, Trenčín, Jaslovské Bohunice, Poprad a Gánovce.

Slovenský hydrometeorologický ústav zaznamenal na bratislavskom letisku v nedeľu búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť vetra dosiahla aspoň 62 kilometrov za hodinu.

Vietor v Bratislave láme konáre, vytrhnutá je aj lampa pouličného osvetlenia v Novom Meste a hasiči zasahovali aj v bratislavskom lesoparku, kde bolo viacero vyvrátených stromov.

Doteraz sa počet výjazdov hasičov zvýšil na 38. Ako pre TASR uviedli z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave, zranenia ani ľudské obete v tejto súvislosti neevidujú.

Odtrhnuté strechy

HaZZ priblížilo, že zatiaľ eviduje približne dva prípady odtrhnutia strechy, tiež prípady poškodenia majetku pre popadané stromy na autách.

V Ružinove spadol strom priamo na plot detského ihriska materskej školy Miletičova.

Meteorológovia varujú v nedeľu pred mimoriadne silným vetrom na celom území Slovenska. Odporúčajú ľuďom, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Na silný nárazový vietor na cestách upozornila aj Slovenská správa ciest (SSC). Polícia vodičov vyzýva, aby pre nepriaznivé počasie zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť.

Bez prúdu

Na západnom Slovensku bolo v dôsledku nepriaznivého počasia v nedeľu k 18.00 h bez elektrickej energie približne 4000 odberných miest. Silný vietor spôsobil výpadky na celom distribučnom území Západoslovenskej energetiky (ZSE).

Mimoriadny stav máme vyhlásený vo všetkých oblastiach, okrem oblasti v okolí Nových Zámkov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Od rána evidovali celkovo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 158 porúch na vedeniach nízkeho napätia.

V dôsledku ktorých bolo výpadkami elektrickej energie postihnutých takmer 40-tisíc odberateľov,“ poznamenala hovorkyňa.

Vo väčšine prípadov spôsobili poruchy popadané stromy a polámané konáre, ktoré na niektorých miestach pretrhali vedenia a poškodili konzoly stĺpov či izolátory. „Na odstránení porúch sa pracuje nepretržite. Niektoré opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadajú dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek,“ priblížila Dobošová.

Škody po silnom vetre v Bratislave a okolí
15
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM