Kultúra

Netradičná výstava Príbehy 20. storočia približujú osudy ľudí, ktorí prežili totalitné režimy

Osudy obyčajných ľudí, ktorí prežili totalitné režimy, približuje formou krátkych citátov výstava Príbehy 20. storočia v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstava Príbehy 20. storočia približujú osudy ľudí, ktorí prežili totalitné režimy
Zdroj: Post Bellum Sk

Výstavu otvorili v piatok na Námestí Slovenského národného povstania (SNP). Sprístupnená bude do 30. apríla. TASR o tom informovala vedúca redakcie časopisu Post Bellum SK Debora Pastirčáková.

„Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci môžu zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh Lýdie Piovarcsyovej (1933), dedičky antikvariátu Steinerovcov, ktorá prežila vojnu vďaka pestúnke, keď arizátor Ľudo Ondrejov poslal jej rodičov do Osvienčimu. Ďalší z panelov prezentuje príbeh divadelnej herečky Dalmy Holanovej Špitzerovej (1925), ktorá prežila holokaust, v pracovnom tábore v Novákoch hrávala divadlo, čiastočne aj preto, aby dokázala prežiť neustálu hrozbu smrti. Neskôr sa zúčastnila SNP,“ priblížili jej organizátori.

Pod diktatúrou

Výstava sa venuje aj obdobiu komunistickej diktatúry. „Svedčí o tom napríklad príbeh Antona Tomíka (1932), ktorý bol bezdôvodne zatknutý a odsúdený na 15 rokov za údajnú protištátnu činnosť alebo príbeh Nadi Földváriovej (1933), ktorá si spolu s manželom Kornelom Földvárim zažila kruté dôsledky normalizácie. Bola vylúčená zo Zväzu hudobných skladateľov a mala zákaz činnosti,“ uviedli organizátori.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK.

„Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorý si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ povedala riaditeľka organizácie Sandra Polovková.

Výstava bude ďalej putovať naprieč Slovenskom, po Bratislave bude smerovať do Trenčína, Martina, Žiliny a neskôr aj do ďalších miest, pričom v každom si ju verejnosť bude môcť pozrieť po dobu jedného mesiaca.

Foto: FB Post Bellum

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM