Rôzne

FOTO: Práce na revitalizácii Námestia slobody by mali byť ukončené do konca roka 2018

Funkčné využitie námestia sa po revitalizácii nezmení, malo by naďalej priťahovať ľudí, ktorí sa vybrali na prechádzku s deťmi či vyvenčiť psa.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Práce na revitalizácii Námestia slobody by mali byť ukončené do konca roka 2018
12
Galéria
Zdroj: TASR

Práce na revitalizácii Námestia slobody viditeľne pokročili.

Obnova námestia

V rámci prvej etapy prebiehali na námestí čistiace práce a bol osadený aj kamerový systém. Práce sa posunuli do druhej etapy, ktorej hlavnou ideou je revitalizácia námestia na základe víťazného projektu, ktorého tvorcom je tím z ateliérov 2021 a LABAK.

Druhá fáza revitalizácie námestia zahŕňa položenie nových trávnikových kobercov, osadenie automatického závlahového systému, spevňovanie chodníkov či výsadbu desiatok stromov. Pribudne nové detské ihrisko, exteriérové fitness workout športovisko a v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou sa opraví vodná prípojka k fontáne Družba. Na kraji námestia vyrastú nabíjačky pre elektromobily.

"Ak všetko pôjde dobre, predpokladáme ukončenie realizácie druhej fázy v priebehu leta. Následne predpokladáme, že budeme môcť začať s náročnou rekonštrukciou fontány,“ uviedol Jakub Gossányi z HB Reavis.

Bezbariérové a bezpečné

Námestie bude po revitalizácii bezbariérové, bezpečné a udržiavané. Funkčné využitie námestia sa nezmení, malo by naďalej priťahovať ľudí, ktorí sa vybrali na prechádzku s deťmi či vyvenčiť psa. Popri tom, ako sa deti budú hrať na novom ihrisku, rodičia si budú môcť posedieť v reštaurácii či kaviarničke.

Zmena čaká aj fontánu Družba, ktorá by mala prejsť bezbariérovou úpravou a „pustiť“ ľudí priamo k vode.

Z návrhu obnovy sa potešia aj študenti Fakulty architektúry STU, ktorým v blízkosti školy pribudne študentský bar, čajovňa a priestor pre presunutie niektorých činností fakulty do exteriéru.

Na priestranstve medzi fontánou Družba a budovou Úradu vlády SR by mohol v budúcnosti stáť pamätník 17. novembra 1989. V krajnej časti tohoto priestoru bude stáť tzv. kazateľnica. Mohla by slúžiť ako „rozhľadňa“ alebo pre prípadné prehováranie k zhromaždeniu.

Všetky práce sa realizujú na základe víťazného návrhu architektonickej súťaže, ktorý bol verejnosti predstavený koncom minulého roka. Práce majú byť ukončené do konca roka 2018. Projekt finančne zastrešujú Bratislava – hlavné mesto SR v spolupráci s občianskym združením Dobré miesto, ktoré zriadil developer HB Reavis.

Práce na revitalizácii Námestia slobody (26. 6. 2018)
12
Galéria
Zdroj: TASR

Takto by mohlo vyzerať Námestie slobody po revitalizácii:

Námestie slobody, architekt. štúdia obnovy
11
Galéria
Zdroj: architektonické štúdio 2021
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM