Rôzne

FOTO: Pozrite sa, ako pokračujú práce na rekonštrukcii Židovskej v Starom Meste

Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice už v apríli. Územie od križovania Židovskej a Kapucínskej ulice až po Zámocké schody dostalo nový povrch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pozrite sa, ako pokračujú práce na rekonštrukcii Židovskej v Starom Meste
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice už v apríli. A tak územie od križovania Židovskej a Kapucínskej ulice až po Zámocké schody dostalo nový povrch.

Priebeh prác

Dnešné ulice Židovskej štvrte sú len fragmentom toho, ako vyzerala kedysi. Napraviť to má pamätná tabuľa, pôvodné popisné čísla domov a nová dlažba.

Počas prvej fázy sa vybudovala veľkoplošná dlažba v časti pešej zóny ulice. Tá je vymedzená križovaním Židovskej a Mikulášskej ulice až po dom U dobrého pastiera. S vizuálom dlažby ale mnohí Staromešťania spokojní nie sú.

„Viem si tam predstaviť aj iný povrch, ale budiž,“ znie názor Staromešťana.

Na vizualizáciách vidieť, že sa počíta aj s vysadením zelene. O existujúce stromy na Židovskej sa však robotníci príliš nestarali. Okrem toho, že majú príliš malý priestor na korene a v budúcnosti by mohli dlažbu rozbiť, pri prácach im poškodili korene. Necitlivé zaobchádzanie videli okoloidúci denne, keď tehly a odpad robotníci jednoducho nahádzali ku kmeňom stromov.

Čítajte aj: Ako sa menila tvár Židovskej ulice? Minulosť Židov už na ulici veľa nepripomína

Na jar budúceho roka

V druhej etape by sa mal doplniť mestský mobiliár aj zeleň. Časový horizont sa odhaduje na jar budúceho roka, po získaní potrebných finančných prostriedkov. Predstavený zámer na pešej zóne ráta s veľkoplošnou dlažbou s prvkami zelene a mestským mobiliárom, tvoreným oddychovými lavičkami, stojanmi na bicykle, smetnými košmi a pitnou fontánou.

Súbežne s oporným múrom má vyrásť betónový pás s názvami, ktoré mala táto ulica v jednotlivých historických obdobiach.

Židovskú štvrť postihol na začiatku 20. storočia rozsiahly požiar, o ďalšie budovy prišla počas 2. svetovej vojny. Po vojne sa začala výstavba Mosta SNP. Mnohí obyvatelia Židovskej štvrte sa už naspäť po 2. svetovej vojne z koncentračných táborov nevrátili.

Čítajte aj: Zničenú židovskú komunitu Bratislavy pripomenie výstava v autentickom prostredí

Práce na Židovskej - september 2016
6
Galéria
Práce na Židovskej - máj 2016
4
Galéria
Revitalizácia Židovskej ulice
3
Galéria
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM