Lucia Lauková Rôzne

FOTO: Ocenenie Krištáľové krídlo 2017 si prevzalo jedenásť slovenských osobností

Na 21. ročníku tohto prestížneho oceňovania bolo nominovaných celkom 29 osobností. Cenu si prevzalo 11 z nich.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ocenenie Krištáľové krídlo 2017 si prevzalo jedenásť slovenských osobností
13
Galéria
Zdroj: TASR

Jedenásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer na javisku Slovenského národného divadla (SND) prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2017. V dvadsiatom prvom ročníku tohto prestížneho oceňovania bolo nominovaných celkom 29 osobností. O nových laureátoch rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, ktorej predsedom je Gabriel Csollár.

Najväčší filantrop

Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia si prevzal Marek Machata, od narodenia je ťažko zdravotne postihnutý. Pôsobí v dvoch občianskych združeniach (OZ). V OZ Šport bez bariér podporuje mladých talentovaných športovcov, s OZ Imobilio stavia na Dlhých dieloch v Bratislave vzdelávacie, rehabilitačné a výskumné centrum pre ľudí s postihnutím bez pomoci štátnych dotácií.

Kategória Šport

Ocenenie v kategórii Šport získal horolezec Peter Hámor, jediný Slovák, ktorý vystúpil na všetky osemtisícovky sveta. V máji 2017 zdolal poslednú chýbajúcu horu, v poradí štrnástu Dhaulágírí. Na osemtisícovkách bol 15-krát, ako jediný zdolal dvakrát Annapurnu, podľa mnohých najnebezpečnejšiu horu sveta. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý má na svojom konte aj Korunu Zeme, čo sú výstupy na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

Publicistika a literatúra

V kategórii Publicistika a literatúra si ocenenie prevzala redaktorka a moderátorka RTVS Dagmar Mozolová. Od marca 2014 vysiela Rádio Slovensko sériu jedinečných rozhovorov Encyklopédia spravodlivých. Tieto rozhovory viedla so Slovákmi, ktorí zachránili počas druhej svetovej vojny a holokaustu mnohých Židov. Zároveň nahrala aj sériu rozhovorov so zachránenými.

Hospodárska oblasť

Za oblasť Hospodárstva patrí ocenenie Vladimírovi Bakešovi, ktorý úspešne vedie dve poisťovne na slovenskom trhu, Kooperatívu a Komunálnu poisťovňu. Obe patria do skupiny Vienna Insurance Group, spolu poisťujú 45 percent všetkých vozidiel na trhu. Bakeš súčasne stojí aj na čele Slovenskej asociácie poisťovní.

Hudba a Rock Pop Jazz

V kategórii Hudba si ocenenie odnáša Rastislav Štúr, jeden z najvýraznejších slovenských dirigentov. Šéfdirigent Opery SND a stály hosťujúci dirigent Slovenskej filharmónie v roku 2017 zaujal premiérou Pucciniho Triptychu. Jeho kolegovia o ňom hovoria, že je to dirigent s obrovským hudobným talentom a empatiou k umelcom.

Speváčka Celeste Buckingham si odnáša ocenenie v kategórii Rock Pop Jazz. Je zástupcom mladej generácie slovenskej modernej populárnej hudby. V minulosti bola v USA nominovaná ako prvý slovenský umelec na objav roka v prestížnej ankete Radio Disney Music Awards a tiež ako prvý interpret prenikla do hitparády Mainstream Top 40 Indicator Chart americkej korporácie Billboard. V roku 2017 vydala piaty štúdiový album s názvom Bare.

Medicína a veda

Za oblasť Medicíny a vedy bol ocenený Lukáš Plank, ktorý vedie Expertízne konzultačné centrum bioptickej diagnostiky lymfoidných nádorových ochorení a ďalších zriedkavých ochorení v SR. Toto centrum je súčasťou Ústavu patologickej anatómie LF UK a UN v Martine. Ním vedené laboratórium ako prvé na svete v roku 2017 zaviedlo vyšetrovanie mutačného stavu génu z krvi pacientov s pľúcnou rakovinou pomocou najcitlivejšej diagnostickej metódy BEAMing. Ako jediný slovenský patológ sa podieľal na vzniku medzinárodnej Encyklopédie patológie.

Výtvarné umenie

V kategórii Výtvarné umenie si krídlo prevzal sochár Juraj Čutek. V júni roku 2017 odhalili vo Viedenskej štátnej opere bustu opernej legendy Lucie Popp, ktorej je autorom. Odborníci na výtvarné umenie považujú jeho chápanie komornej plastiky, jej spracovanie z remeselnej, technickej, výtvarnej a ideovej stránky v rámci slovenského sochárstva za jedinečné.

Divadlo a audiovizuálne umenie

Ocenenie v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie získal herec Tomáš Maštalír, ktorý svoj herecký kumšt predviedol v divadelných predstaveniach aj v hranom filme. Vo filme Čiara stvárnil vodcu pašeráckej skupiny Adama. Je to výnimočný slovenský herec, ktorý by sa uživil so svojím talentom kdekoľvek na svete.

Mimoriadne ocenenie

Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali hudobník Pavol Hammel a neurochirurg Juraj Šteňo. Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel založil v roku 1963 skupinu Jets, ktorá sa skoro premenovala na Prúdy. Prvú vlastnú skladbu Spievam si pieseň zložil v roku 1965. V decembri 1968 vydali Prúdy dnes už kultový album Zvoňte zvonky. Je spoluautorom slovenského rockového muzikálu Cyrano z predmestia, zložil hudbu k baletu Everest pre Slovenské národné divadlo. Na svojom konte má dnes viac ako 30 albumov a kompilácií. Patrí medzi popredné osobnosti slovenskej hudobnej scény.

Profesor Juraj Šteňo je popredným odborníkom v oblasti neurochirurgie, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a donedávna dlhoročný prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB. Rozpracoval metódu mapovania nervových dráh elektrickou stimuláciou počas mikrochirurgických operácií v mozgovom kmeni. Vypracoval klasifikáciu nádorov mozgu v oblasti tretej mozgovej komory, ktorá je celosvetovo prijatá. Je autorom vyše 400 odborných publikácií a viac ako 600 prednášok po celom svete. Bol ocenený Čestným uznaním Svetovej federácie neurochirurgických spoločností za rozvoj neurochirurgie v prospech ľudstva. V roku 2015 bol zaradený medzi 16 najvýznamnejších neurochirurgov na svete.

„Dvadsiaty prvý ročník bol úžasný a takto to má byť. Vždy ten ďalší ročník má byť úžasnejší. Myslím, že stúpanie po špirále sme dodržali, že máme za sebou krásny ročník. Osobnosti, ktoré sme oceňovali, sú skutočne špičkový výkvet Slovenska. Slovensko má čo ponúknuť, takže budeme sa tešiť na ďalšie ročníky,“ povedal predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár.

V galérii si pozrite fotografie z oceňovania!

FOTO: Ocenenie Krištáľové krídlo 2017 získalo jedenásť slovenských osobností
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM