KAW Rôzne Správy

FOTO: Objavte čaro bratislavskej KALVÁRIE. Magické miesto čaká veľká UDALOSŤ

Bratislavská kalvária patrí k najstarším v strednej Európe, založili ju v roku 1694. A hoci sa nezachovala v pôvodnom stave, pracuje sa na jej obnove a je obdivuhodná.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Objavte čaro bratislavskej KALVÁRIE. Magické miesto čaká veľká UDALOSŤ
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci sa o Kalvárii v Bratislave hovorí už dlho, nie každý toto miesto nájde len tak náhodne pri prechádzke. Je totiž ukryté v tôni stromov a vedie k nemu nenápadná cesta. Určite sa však oplatí pozrieť do mapy, a vybrať sa tam, kde môžete vzdialený od ruchu mesta potichu relaxovať alebo sa pomodliť. Z Kalvárskeho vrchu je tiež krásny výhľad na časť Bratislavy.

Zničená a zdevastovaná

Kalvária vznikla v rokoch 1694 až 1702 ako jedna z prvých a najvýznamnejších kalvárií na území Slovenska i v celom Uhorsku. Nástupom komunistického režimu v 50. rokov 20. storočia však bola zničená a zdevastovaná.

O kúsok nižšie sa nachádza Kostol Panny Márie Snežnej a lurdská jaskyňa so soškou Panny Márie z bieleho mramoru, pri ktorej veriaci osadili tisícky pamätných ďakovných tabuliek adresovaných svätici.

Obnova Kalvárie

Dodnes sa zachovala časť pôvodnej cesty, ktorá postupne prechádza revitalizáciou. ​Občianske združenie Bratislavská Kalvária, ktoré vzniklo v auguste 2019, postavilo ešte v tom istom roku na Kalváriu nové kríže spolu s kópiou pôvodnej plastiky Ježiša Krista. Vybudovalo sa aj kovové zábradlie na niektorých úsekoch krížovej cesty, aby sa zvýšila bezpečnosť pútnikov a návštevníkov Kalvárskeho vrchu.

Najviac práce bolo na obnove kaplnky – pôvodného VI. zastavenia, z ktorého ako jediného zostalo aspoň torzo. Od septembra 2020 už môžeme obdivovať vynovenú kaplnku Krížovej cesty zo 17. storočia.

Kadiaľ ísť?

Kalváriu s krížmi nájdete, keď sa od známej krčmy Funus pri Horskom parku vyberiete nahor, napríklad po ulici s názvom Na Kalvárii (pozrite mapu nižšie).

Veľká udalosť

Občianske združenie (OZ) Bratislavská Kalvária organizuje v nedeľu (18. 9.) o 15.30 h požehnanie základného kameňa novej krížovej cesty na bratislavskej Kalvárii. „Požehnanie uskutoční bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský,“ uviedol Ján Klepáč, predseda OZ.

Cieľom združenia je revitalizovať Bratislavskú Kalváriu. „Bol to rozsiahly komplex vzácnych kaplniek a sôch, ktorý slúžil svojmu účelu až do 50. rokov 20. storočia, keď bol komunistickým režimom totálne zdevastovaný,“ hovorí Klepáč. Dodáva, že po prípravných prácach, spracovaní projektovej dokumentácie a vydaní súhlasov príslušných autorít boli v júli 2022 začaté stavebné práce na výstavbe nových zastavení obnovenej krížovej cesty.

Požehnanie základného kameňa sa uskutoční v rámci tradičnej bratislavskej púte pri príležitosti sviatku Povýšenia sv. kríža.

„Sprievod sa vydá od Dómu sv. Martina až k úpätiu kalvárskeho kopca – ulica Za sokolovňou, neďaleko obytného domu č. 5, nad Pražskou ulicou. Na tomto mieste bude osadený základný kameň, tu sa začína nová krížová cesta a tu sa uskutoční požehnanie,“ avizujú organizátori.

Obnovená Kalvária v Bratislave
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM