Rôzne

FOTO: Najvyšší súd rozhoduje o rozpustení ĽSNS. Sympatizanti strany vyšli do ulíc

V uliciach sa od rána zhromažďujú sympatizanti strany ĽSNS. Na bezpečnosť dohliadajú príslušníci štátnej polície. Dopravu na Štúrovej ulici riadi polícia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najvyšší súd rozhoduje o rozpustení ĽSNS. Sympatizanti strany vyšli do ulíc
17
Galéria

V sídle Najvyššieho súdu (NS) SR v budove Ministerstva spravodlivosti (MS) SR na bratislavskom Župnom námestí sú od utorka rána mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Protest kotlebovcov

Senát NS SR na svojom verejnom pojednávaní od 9:40 hod. rozhoduje vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Na pojednávanie sa akreditovalo viac ako 50 novinárov a napokon sa bude rozhodovať vo väčšej pojednávacej miestnosti, ako sa pôvodne plánovalo.

V budove sú prítomné desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vrátane pyrotechnikov a špeciálnej zásahovej jednotky a psovodi.

Do ulíc vyšli sympatizanti strany ĽSNS. Pred budovu MS SR približne od 8. hodiny začali prichádzať minibusy s označením tejto parlamentnej strany a začali sa zhromažďovať jej stúpenci. Presunuli sa od budovy MS SR a NS SR pred budovu Generálnej prokuratúry (GP) SR na Gorkého ulici. Na bezpečnosť dohliadajú príslušníci štátnej polície.

Návrh na rozpustenie strany

Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017, teda takmer pred dvoma rokmi. O osude kotlebovcov by mal rozhodovať päťčlenný senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prítomný je predseda strany Marian Kotleba a prokurátor GP SR. Ide o toho istého prokurátora, ktorý pripravoval podklady na rozpustenie strany, tak ako ich pripravoval aj v roku 2006, keď sa rozpustila pravicová strana Pospolitosť.

Najvyšší súd rozhoduje o rozpustení ĽSNS
17
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM